Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sextrakasserades på Skatteverket

En anställd på Skatteverket får 15 dagars löneavdrag efter att ha sextrakasserat fem servitriser som hyrts in för att servera på en personalfest.

Publicerad 17 april 2014
Sextrakasserades på Skatteverket
Fem inhyrda servitriser trakasserades sexuellt under en pubkväll på Skatteverket. Foto: Colourbox

Det är tidningen Publikt som skriver om beslutet från Skatteverkets personalansvarsnämnd att straffa en anställd med femton dagars avdrag på lönen. Anledningen är en händelse som inträffade under en pubkväll i Skatteverkets lokaler. Mannen gjorde då närmanden och fällde sexuella kommentarer mot inte mindre än fem servitriser som hyrts in för att servera under kvällen. Den anställde erkänner en del av trakasserierna, men säger att han inte minns allt eftersom han varit berusad. 

Även en kollega till mannen trakasserade servitriserna samma kväll. Han erkänner att han både tafsat på två servitriser samt kommenterat deras kroppar, skriver Publikt. Mannen slipper dock straff eftersom han påbörjat rehabilitering för sina alkoholproblem.

Det är viktigt att arbetsmiljön för uthyrd restaurangpersonal bevakas, säger Mats Kjellberg, HRF-ombudsman med extra fokus på arbetsmiljö.
– Ansvaret ligger först och främst på arbetsgivaren som hyr ut personal, att besiktiga verksamheten och ställa krav så att den är säker. Men under tiden som serveringspersonalen är ute hos kunden, i det här fallet Skatteverket, så är det där ansvaret ligger. 

Mats Kjellberg säger att det också är den uthyrande arbetsgivarens ansvar att klargöra för personalen att de inte behöver acceptera någon form av trakasserier. 
– Sedan är min uppfattning att företagen som hyr in personal vanligtvis brukar vara korrekta, annars kommer de inte att få någon som vill hyra ut personal till dem.

Hotell- och restaurangfacket arbetar just nu med att ta fram ett verktyg som ska hjälpa förtroendevalda att arbeta mot sexuella trakasserier på arbetsplatserna.  

Enligt tidningen Publikt har ingen av kvinnorna polisanmält händelsen.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här