EU må kännas avlägset och oviktigt. Men det är inget skäl att skippa valet till EU-parlamentet. Här knäcker vi några vanliga invändningar. Övertyga dig själv eller någon annan!
1”Det påverkar inte mig.” Jorå, EU:s beslut påverkar dig i allra högsta grad. Runt 60 procent av de politiska besluten på kommunal nivå påverkas av beslut inom EU. För landstingspolitiken är siffran 50 procent, och runt 40 procent av lagförslagen till riksdagen härrör från EU. Ett exempel är reglerna för offentlig upphandling, som EU-parlamentet röstade igenom. De ger myndigheter rätt att ställa krav på sina leverantörer, som till exempel att kollektivavtal ska respekteras.
2”Jag vet inte vad de olika partierna har för EU-politik.” Nej, partierna valkampanjar betydligt mindre inför EU-valet än inför andra val. Men det är lätt att ta reda på hur EU-politiken ser ut genom att klicka runt på partiernas sajter. De flesta väljare gör samma val till EU som i de svenska valen, men absolut inte alla.
3”Det spelar ändå ingen roll.” Jo, alla röster räknas. Och upprörs du över djurtransporter i Danmark eller irländsk arbetslagstiftning, så är EU-valet din chans att förändra något. Att bara muttra i tv-soffan gör ingen skillnad. Och du, vår rösträtt är viktig att värna.
Även om du tycker att EU känns otäckt eller onödigt så är vi redan med i leken.
4”Jag tycker ändå att Sverige borde gå ur EU.” Men just nu är vi med, så deal with it. Även om du tycker att EU känns otäckt eller helt onödigt så är vi redan med i leken. Att inte rösta i EU-valet förändrar inte det. Försök göra det bästa av situationen nu, och spara EU-kritiken till nästa riksdagsval.
5”EU är bara skit.” Helt okej att tycka. Tänk då på att ditt deltagande i valet till EU-parlamentet ger dig rätt att gnälla på EU i flera år framöver. Den som inte röstar har ingen gnällrätt.
6”Jag vet inte hur man gör!” Alla som är svenska medborgare, fyllt 18 år och har varit folkbokförda i Sverige någon gång får rösta i EU-valet. Det gäller även medborgare i andra EU-länder som varit folkbokförda i Sverige i minst 30 dagar före valet. Fast de sistnämnda måste själva anmäla till länsstyrelsen att de vill rösta i Sverige i stället för i sitt hemland. Alla som har rösträtt får ett röstkort i brevlådan före valet. Där står var och hur du kan rösta. All övrig praktisk information finns på riksdagens sajt om EU-valet.