Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitris straffas för överservering

En servitris på en krog i Uppsala har dömts till dagsböter efter att ha serverat öl till en halvsovande man. - Som anställd är det viktigt att komma ihåg att du är personligt ansvarig för allt du gör, säger Jimmie Söndergaard, jurist på HRF.

Publicerad 4 december 2013

Att servera alkohol till en märkbart berusad gäst är olagligt och kan straffas med böter, och till med fängelse. I veckan dömdes en servitris i Uppsala till dagsböter efter att ha gjort just detta. Det var i början av september som en civilpolis spanade på krogen där kvinnan jobbade. Vid förhandlingen i tingsrätten vittnade polisen om att hon sett hur servitrisen serverade en öl till en man, så berusad att han sluddrade och inte kunde gå rakt. Senare under kvällen såg polisen mannen få örfilar av en vän för att han inte skulle somna. Gästen själv minns inte mycket av kvällen.
Servitrisen nekade, men fälldes ändå av Uppsala tingsrätt tack vare polisens vittnesmål. Även om restaurangen hade många gäster och servitrisen haft mycket att göra så borde hon ha insett att gästen inte skulle få beställa, skriver tingsrätten i sin dom.

Jimmie Söndergaard, jurist på Hotell- och restaurangfacket, tror att många anställda i branschen inte tänker på att de faktiskt kan åtalas för saker de gör i sin tjänst.
– Alla bör ju ha en utbildning i alkoholhantering där detta ingår, men i verkligheten tror jag att det är många som inte är medvetna om det. Det är samma som att den som börjar jobba på en myndighet inte tänker direkt på att de kan hamna i fängelse för tjänstefel.
Det största ansvaret ligger på arbetsgivaren som bör se till att personalen har fått utbildning i ansvarsfull alkoholhantering. Men den anställde har också ett personligt ansvar, säger Jimmie Söndergaard.
– Det bör finnas en policy på arbetsplatsen om hur man bemöter berusade gäster, men man måste ta ansvar för sina egna handlingar.

Fakta: Så här säger alkohollagen, 11 kapitlet, paragraf 9.

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer eller lämnar ut alkoholdrycker till någon som inte har uppnått föreskriven ålder eller som är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel döms för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse i högst sex månader.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här