Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Servitris anmälde pub för trakasserier

En tidigare restauranganställd har anmält sexuella trakasserier till Diskrimineringsombudsmannen.

Publicerad 14 februari 2013

En kvinna fick jobb som servitris på en restaurang, en pub i Stockholm, men slutade redan efter en månad. Orsaken går att finna i hennes anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
Enligt anmälan ska flera av hennes arbetskamrater ha trakasserat henne både sexuellt och på grund av hennes etniska tillhörighet.
Servitrisen tog inte upp problemen med arbetsgivaren, eftersom hon var ny på jobbet och inte vågade. Hon hade också fått höra av en kvinnlig servitriskollega att om man klagar så blir det bara värre.

En vecka var chefen bortrest. Under veckan gick trakasserierna för långt, och kvinnan lämnade arbetet för att aldrig återvända.
Servitrisen var inte med i facket. Hon anmälde arbetsgivaren till DO för diskriminering på grund av kön och etnisk tillhörighet.
DO går dock inte vidare med ärendet. Arbetsgivare är skyldiga att reda ut och stoppa trakasserier mellan anställda, men i det här fallet har inte arbetsgivaren fått kännedom om saken.
– Det är viktigt ta upp saken med sin arbetsgivare och tala om vad som försiggår och att säga ifrån tydligt mot den som utsätter att det beteendet är oönskat, säger Anna Ericsson, jurist på DO.
DO driver under 2013 ett projekt med särskilt fokus på ärenden om sexuella trakasserier.
– Vi behöver öka kunskapen om detta och om arbetsgivarens skyldighet att utreda, säger Anna Ericsson.

Diskriminering

  • Den som är medlem i facket ska vända sig till sitt förbund eller om det finns skyddsombud på arbetsplatsen. Det är viktigt att inte vänta med att höra av sig, på grund av preskriptionstiden.
  • Facket måste kunna peka på omständigheter som gör att det finns anledning att anta att det handlar om diskriminering. Först då går bevisbördan över på arbetsgivaren som måste bevisa motsatsen. Därför är det viktigt med så mycket bevis som möjligt.
  • Facket kan driva ärendet som ett brott mot diskrimineringsförbudet. Det går också att utreda eventuellt brott mot utredningsskyldigheten, om arbetsgivaren inte har utrett trakasserierna och satt stopp.

Källa: DO

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här