Vad sägs om en macka med kroppkaka, färskost och lingon? Sanna Olsson tog sig ända till finalen i Mack-SM med sin skapelse.

Nystekt skivad kroppkaka på danskt rågbröd. Simpelt men unikt, säger Sanna Olsson på Gylles konfitori i Karlskrona om sitt bidrag till finalen i Mack-SM.
Idén till mackan ”En bit av Öland” fick hon en vanlig fredag på jobbet.
– Vi gör smörrebröd varje fredag. Jag hade med ett gäng kroppkakor som lunch till mig själv och kollegorna. Vi diskuterade Mack-SM och kom på att vi skulle testa att göra ett smörrebröd med skivad stekt kroppkaka.
Hur kom det sig att det blev färskost till?
– Egentligen är det smöret, grädden och lingonen som blir hela kroppkakerätten. Men det skulle inte gå så bra att ha grädde på en smörgås.
Jag funderade på vad man kunde ha i stället och kom på färskosten. Kroppkakorna ska vara varma, helst nystekta, sedan spritsar man på färskosten och toppar med lingon.
Min pappa käkar alltid stekta på macka.
Är du en kroppkakefantast?
– I min familj har vi alltid ätit kroppkakor. Vi kokar och sedan steker vi dagen efter. Min pappa käkar alltid stekta på macka.

Foto: Per Erik Berglund
Vad är viktig för att kroppkakan ska bli bra?
– Att få till själva kokningen och kryddningen, det är inte kroppkakor utan kryddpeppar och salt.
Jag gör Ölandsvarianten, med både råriven och kokt potatis och så en fyllning med tärnat fläsk och lök. Jag gör tärningarna ungefär en halv gånger en halv centimeter, men där kan man välja själv om man vill ha dem mindre eller större.
Är mackor din grej?
– Det har blivit det, jag gör nästan bara mackor, landgångar och smörgåstårtor. Vanliga mackor som ost och skinka eller salami och brie.
Men jag är också fri att hitta på eget. Vill jag göra en med till exempel torkat renkött får jag göra det.
Hur förbereder du dig inför finalen?
– Vi gör mackor i butiken, då får jag träna. Men det är ju inte så svårt för det är en simpel macka, simpel med unik.
Men ingen hårdträning utanför jobbet då?
– Nej då skulle jag bli för nervös! Jag är extremt taggad, men redan nervös som det är.
Mer om Mack-SM
- Övriga finalister är Karin Gullberg, Linds bageri, Tranås, Ebbe Iseborn, Schiacciateria Firenze, Falkenberg och Daniel Svensson, Världsarvet Grimeton radiostation, Varberg.
- Finalen hålls den 8 november på Stockholmsmässan under Sthlm Food & Wine och Bak & Choklad.
- Konditorer, bagare och kallskänkor kan delta.
- Tävlingen arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
