Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sänkt krogmoms gav fler jobb

Sänkt restaurangmoms har lett till 6000 fler jobb inom restaurangbranschen, skriver Konjunkturinstitutet i sin slutrapport till regeringen. -- Det är oerhört positivt att branschen går bra, det borde leda till större löneökningar i de kommande avtalsförhandlingarna, säger Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 3 december 2015
Sänkt krogmoms
gav fler jobb
Den sänkta krogmomsen gav fler jobb. Men siffrorna är osäkra, säger KI som gjort utvärderingen. Foto: Colourbox

Konjunkturinstitutet har på regeringens uppdrag utvärderat effekterna av sänkt restaurangmoms och har nu kommit med sin slutrapport. Sysselsättningen blev cirka sex procent högre 2013 än den skulle blivit utan momssänkningen, skriver KI. Det motsvarar runt 6 000 fler sysselsatta i branschen två år efter reformen. Många av de nyanställda inom restaurangbranschen kommer från arbetslöshet och är grupper som annars skulle haft svårt att få arbete. Men siffrorna är osäkra, skriver man i rapporten, och resultaten ”bör tolkas med försiktighet”.
– Det är svårt att mäta effekterna av momssänkningen, eftersom ingen vet hur utvecklingen hade varit utan denna reform. Det finns inga riktigt bra jämförelsebranscher och därför är det osäkert vilken effekt reformen har haft, säger Iida Häkkinen-Skans, nationalekonom på Konjunkturinstitutet.

Dessutom har det genomförts en rad andra reformer, till exempel sänkt arbetsgivaravgift för unga, som också kan ha påverkat restaurangbranschens resultat. Det framgår inte heller vad för slags anställningar det handlar om. Det kan vara studenter som jobbar extra, bidragsanställningar eller deltidsanställda som gått upp i arbetstid.
– Vi vet inte vad det är för några jobb. Sysselsättningseffekten har vi skattat med hjälp av statistik från SCB, där mäter man antalet sysselsatta i november varje år baserat på de uppgifter som företagen lämnar, säger Iida Häkkinen-Skans.

Hur mycket har den här reformen kostat staten i förlorade intäkter?
– Det har inte vi tittat på, det ingick inte i vårt uppdrag, säger hon.

Therese Guovelin, ordförande i HRF, är positiv till den sänkta restaurangmomsen.
 – Det är jättebra att antalet anställningar har ökat i vår bransch, och det har de gjort i 14 av 15 år under 2000-talet. Men andelen otrygga jobb är konstant och ligger på 40 procent, säger Therese Guovelin.

Utöver priser, löner och sysselsättning kan sänkt restaurangmoms även ha påverkat restaurangföretagens vinster, skriver KI i sin rapport.
– Sänkningen har naturligtvis gett ökat vinstutrymme för arbetsgivarna, men vi har inga problem med det. Det ger höjda löner, god likviditet och mer klirr i kassan till staten, säger Therese Guovelin.

Hon menar att det är andra åtgärder som krävs i en bransch som har brist på personal.
– Sänkt moms ökar inte benägenheten hos unga att söka sig till vår bransch. Det krävs långsiktiga och trygga jobb för att det ska hända.

Fakta:

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på restaurang- och cateringtjänster från 25 till 12 procent.

Konjunkturinstitutet är en statlig myndighet under Finansdepartementet och har på regeringens uppdrag utvärderat effekterna av sänkt restaurangmoms.

De genomförda beräkningarna visar att sysselsättningen inom restaurangbranschen blev cirka 6 procent högre 2013 än den skulle blivit utan momssänkningen. Siffrorna är osäkra, men ”sänkt moms har troligen ökat antalet sysselsatta inom restaurangbranschen”, skriver KI.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här