Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sänkt krogmoms gav fler jobb

Sänkt restaurangmoms har lett till 6000 fler jobb inom restaurangbranschen, skriver Konjunkturinstitutet i sin slutrapport till regeringen. -- Det är oerhört positivt att branschen går bra, det borde leda till större löneökningar i de kommande avtalsförhandlingarna, säger Therese Guovelin, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

Publicerad 3 december 2015
Sänkt krogmoms
gav fler jobb
Den sänkta krogmomsen gav fler jobb. Men siffrorna är osäkra, säger KI som gjort utvärderingen. Foto: Colourbox

Konjunkturinstitutet har på regeringens uppdrag utvärderat effekterna av sänkt restaurangmoms och har nu kommit med sin slutrapport. Sysselsättningen blev cirka sex procent högre 2013 än den skulle blivit utan momssänkningen, skriver KI. Det motsvarar runt 6 000 fler sysselsatta i branschen två år efter reformen. Många av de nyanställda inom restaurangbranschen kommer från arbetslöshet och är grupper som annars skulle haft svårt att få arbete. Men siffrorna är osäkra, skriver man i rapporten, och resultaten ”bör tolkas med försiktighet”.
– Det är svårt att mäta effekterna av momssänkningen, eftersom ingen vet hur utvecklingen hade varit utan denna reform. Det finns inga riktigt bra jämförelsebranscher och därför är det osäkert vilken effekt reformen har haft, säger Iida Häkkinen-Skans, nationalekonom på Konjunkturinstitutet.

Dessutom har det genomförts en rad andra reformer, till exempel sänkt arbetsgivaravgift för unga, som också kan ha påverkat restaurangbranschens resultat. Det framgår inte heller vad för slags anställningar det handlar om. Det kan vara studenter som jobbar extra, bidragsanställningar eller deltidsanställda som gått upp i arbetstid.
– Vi vet inte vad det är för några jobb. Sysselsättningseffekten har vi skattat med hjälp av statistik från SCB, där mäter man antalet sysselsatta i november varje år baserat på de uppgifter som företagen lämnar, säger Iida Häkkinen-Skans.

Hur mycket har den här reformen kostat staten i förlorade intäkter?
– Det har inte vi tittat på, det ingick inte i vårt uppdrag, säger hon.

Therese Guovelin, ordförande i HRF, är positiv till den sänkta restaurangmomsen.
 – Det är jättebra att antalet anställningar har ökat i vår bransch, och det har de gjort i 14 av 15 år under 2000-talet. Men andelen otrygga jobb är konstant och ligger på 40 procent, säger Therese Guovelin.

Utöver priser, löner och sysselsättning kan sänkt restaurangmoms även ha påverkat restaurangföretagens vinster, skriver KI i sin rapport.
– Sänkningen har naturligtvis gett ökat vinstutrymme för arbetsgivarna, men vi har inga problem med det. Det ger höjda löner, god likviditet och mer klirr i kassan till staten, säger Therese Guovelin.

Hon menar att det är andra åtgärder som krävs i en bransch som har brist på personal.
– Sänkt moms ökar inte benägenheten hos unga att söka sig till vår bransch. Det krävs långsiktiga och trygga jobb för att det ska hända.

Fakta:

Den 1 januari 2012 sänktes momsen på restaurang- och cateringtjänster från 25 till 12 procent.

Konjunkturinstitutet är en statlig myndighet under Finansdepartementet och har på regeringens uppdrag utvärderat effekterna av sänkt restaurangmoms.

De genomförda beräkningarna visar att sysselsättningen inom restaurangbranschen blev cirka 6 procent högre 2013 än den skulle blivit utan momssänkningen. Siffrorna är osäkra, men ”sänkt moms har troligen ökat antalet sysselsatta inom restaurangbranschen”, skriver KI.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter tävling

Pizza-SM avgjordes på branschmässa

Det var en hård kamp om finalplatserna i Pizza-SM som avgjordes på den stora branschmässan Gastro Nord i Älvsjö. En av de tävlande var Edi Velaj, kock på Scandic Anglais och Jamie's Italian i Stockholm.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
Pizza-SM avgjordes på branschmässa
Pizzabagaren och kocken Edi Velaj från Stockholm tävlade i Pizza-SM. Foto: Anna Hjorth

Kocken och HRF:aren Edi Velaj har jobbat med pizza och pasta i fem och ett halvt år. Men Pizza-SM var hans första officiella tävling.
– Vi tävlade på jobbet och jag vann med min pizza. Jag kallar den ”Il chef” och det betyder att det är kockens pizza.

Berätta om din pizza!
– Det är en speciell deg. Jag använder väldigt lite jäst, bara två gram per kilo vetemjöl. Den är kalljäst och får vila i kylskåpet i 72 timmar innan jag tar ut den. Då är den perfekt! Degen är viktig i pizzan, men här är det många som inte kan göra en äkta napolitansk pizzadeg.

Vad har du mer för ingredienser?
– Jag älskar italienska råvaror och smaker. Så jag har burrataost, havssalt, semitorkade körsbärstomater, krasse, svartpeppar och griskind på pizzan. Det smakar jättegott. Tyvärr blev min tävlingspizza lite bränd under, för jag har inte jobbat med den här ugnen tidigare.

Hur var det att tävla?
– Det var stressigt! Jag har inte tränat något särskilt, det har inte funnits tid till det för jag har jobbat. Det var annorlunda att tävla mot att jobba i det vanliga köket, för det är så mycket folk här. Men det var roligt.

Nu vann du inte – skulle du vilja tävla igen?
– Ja, jag vill försöka nästa år igen! Jag vet att många gillar min pizza. Den har funnits på menyn på Jamie’s i en månad som en specialpizza och det har gått jättebra.

Segrare i Pizza-SM blev Amir Bozaghian från Vezzo i Umeå.

Nyheter stämning

HRF stämmer i AD för utebliven ob

I ett och ett halvt år arbetade diskaren helg på Malmö-restaurangen, helt utan ob-ersättning. Nu stämmer HRF arbetsgivaren i Arbetsdomstolen.

Publicerad 26 april 2018 Kommentera
HRF stämmer i AD för utebliven ob
Diskaren jobbade varannan helg i ett och ett halvt år, utan att få ob-tillägg. Foto: Istockphoto

Under ett och ett halvt år arbetade HRF-medlemmen som städare och diskare på en restaurang i Malmö. I tjänsten ingick arbete varannan helg, men för detta fick diskaren aldrig någon ob-ersättning. När Hotell- och restaurangfacket uppmärksammande arbetsgivaren på detta menade denne att ob-ersättningen hade förhandlats bort.
– De menade att de hade någon form av arbetstidsförkortning i stället för ob. Men det fanns för det första inga dokument som visade på detta, och för det andra kan man inte göra så. Man kan helt enkelt inte ta bort ob-tillägget, säger Emil Bäckström, ansvarig ombudsman på HRF.

Medlemmen har även fått för lite semesterersättning, menar Hotell- och restaurangfacket. Facket stämmer nu därför arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för både kollektivavtalsbrott och brott mot semesterlagen. Sammanlagt kräver facket nästan 11 000 kronor i uteblivet ob-tillägg och semesterersättning. Dessutom vill HRF att medlemmen och förbundet ska få vardera 100 000 kronor i skadestånd.

Nyheter förbundet

HRF testar nya grepp mot medlemstapp

Hotell- och restaurangfacket fortsätter att förlora medlemmar. Sedan årsskiftet har man minskat med över 800 personer. Nu provar förbundet nya grepp för att vända trenden.

Publicerad 25 april 2018 Kommentera
HRF testar nya grepp mot medlemstapp
När HRF fyller 100 år bjuder man nya medlemmar på den första 100-lappen i medlemsavgift. Foto: Mostphotos

I slutet av mars hade Hotell- och restaurangfacket 29 791 medlemmar. Det är ungefär 800 färre än i början av 2018. Tittar man längre bakåt i tiden så är minskningen ännu större. I början av 2016 hade HRF över 31 000 medlemmar. Men förbundet är inte i kris, säger Pim van Dorpel, vice ordförande.
– Nej, men det är synnerligen allvarligt. Vi är väldigt oroade över att vi fortsätter att backa. Vi håller på att analysera orsakerna till det nu. Sedan måste den nya förbundsstyrelsen ta tag i frågan direkt efter kongressen, säger han.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

En orsak till medlemstappet kan vara den snabba omsättningen av personal i branschen, menar Pim van Dorpel. Den avspeglas också i en snabb omsättning av medlemmar i facket. I mars registrerades till exempel 655 nya medlemmar. Samma månad valde 554 att gå ur och nära 200 togs bort eftersom de inte betalat avgiften.
– Många hinner knappt gå in i HRF innan de byter bransch och förbund. En annan orsak är högkonjunkturen. Det är extremt lätt att få jobb i branschen, så många tycker inte att de behöver tryggheten som medlemskapet innebär.

Men Pim van Dorpel tycker också att förbundet måste se på sin egen verksamhet med kritiska ögon. Han berättar bland annat att en medlemsundersökning är på gång.
– Vi måste fundera på om vi är tillräckligt attraktiva för dem som skulle kunna vara våra medlemmar. Vi har till exempel inte någon inkomstförsäkring, vilket konkurrerande förbund har. Kanske hade det sett annorlunda ut om vi också hade kunnat erbjuda det, säger han.

En del andra förbund har gratis medlemsavgift den första tiden. Nu ska Hotell- och restaurangfacket också testa det. I maj fyller förbundet 100 år och firar med att bjuda nya medlemmar på den 100-lapp som det annars kostar första månaden.
– Det blir en testballong för att se om det har någon effekt, särskilt när de nya ska börja betala som vanliga medlemmar. Men det är också ett sätt att uppmärksamma att vi fyller 100 år och en möjlighet att exponera våra frågor, säger Pim van Dorpel.

Fråga om jobbet.
134
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.