Nyheter MOMS

Samma priser efter momssänkning

När restaurangmomsen sänktes gjorde kedjorna prissänkningar, men bara under en kortare tid. De oberoende restaurangerna sänkte oftast inte sina priser alls, visar en ny rapport.

Publicerad 12 april 2018
Samma priser efter momssänkning
Priserna låg still på de flesta restaurangerna, trots sänkt moms. Foto: Michael Erhardsson/Mostphotos

År 2012 sänktes den svenska restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Målet var att sysselsättningen skulle öka. Men det påverkade inte priserna på det sätt som förväntades, visar rapporten från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Granskningen gäller 2 500 svenska restauranger. Ungefär tre fjärdedelar av restaurangpriserna förändrades inte alls när momsen sänktes. Motsvarande undersökning gjordes också i Finland, där momsen sänktes 2010. Även där var prissänkningen blygsam.

De som sänkte sina priser var kedjor.
– Vi såg stora skillnader mellan kedjor och oberoende restauranger. Men efter en tid höjde kedjorna sina priser igen så att de åter närmade sig varandra, säger Oskar Nordström Skans vid nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet.

Några av kedjorna sänkte priserna motsvarande hela momssänkningen. Men det var ganska kortvariga prissänkningar.
– Efter ett år hade de höjt igen, fast inte hela skillnaden. Men det är naturligt att priserna höjs av olika skäl.

Oberoende restauranger sänkte som regel inte sina priser alls, något som enligt rapporten beror på att de överlag är mindre benägna att ändra sina priser.
– De är ofta små aktörer som har fullt upp och inte kan ägna tid åt prissättning. Kedjorna kan ha personal som är specialiserad på det.

Sänkningen av den svenska restaurangmomsen var en omdiskuterad politisk reform som innebar att skatteintäkterna minskade med ungefär 5 miljarder kronor. Flera myndigheter utvärderade effekterna och kom fram till att sysselsättningen i branschen ökat med cirka 6 procent det första året efter sänkningen. Men siffrorna var osäkra, både för att annat än momssänkningen kunde ha påverkat och för att det inte gick att jämföra med hur det hade gått om momsen inte hade sänkts.

Att så pass få restauranger sänkte sina priser kan vara en förklaring till att sysselsättningen inte ökade mer, säger Oskar Nordström Skans.
– Den tankeram vi brukar ha är att om momsen sänks kan priserna gå ner, vilket leder till att branschen växer och fler kan anställas. Om det visar sig att priserna inte rör sig kanske man måste tänka på ett annat sätt.

Nyheter BOK

Hon skriver bok om sitt fackliga liv

Jenny Bengtsson, arbetsmiljöinspektör som under flera år var aktiv i HRF har skrivit en bok om sitt fackliga liv. I juni kommer den ut.

Publicerad 13 april 2021 Kommentera
Hon skriver bok om sitt fackliga liv
Jenny Bengtsson var under flera år fackligt aktiv i HRF. I juni kommer hennes bok om den tiden. Foto: Jeanette Andersson

Berätta hur ett fackligt liv kan se ut i bokformat.
– Jag tar upp högt och lågt. Dels det fackliga strävandet på min gamla arbetsplats. Hur vi organiserade oss och tjatade på kollegor att gå med i facket, försökte få upp organisationskulturen. Alltifrån det till förbundsstyrelsen där jag satt mellan 2011 och 2017. Men också om hur Kommunalskandalen hanterades och om val på olika nivåer.
– Jag skriver också om arbetsmarknaden i stort, om sånt vi jobbade emot, som utnyttjande av arbetskraftsinvandrare och sexuella trakasserier.

Kan du ge något exempel?
– Det finns ett citat i boken: Varför ska ni slåss om småsaker? Det var en vd som sade. Då handlade det om en ob-ersättning på tvåtusen för en medlem. För honom var det ingenting, för oss var det en liv- eller dödfråga. Våra löner var skitlåga, och då är tvåtusen mycket.

Vem hoppas du ska läsa boken?
– Jag vill att man ska kunna plocka upp den här boken som icke fackligt engagerad och känna att ”det här ska jag gå med i”. Men det är ingen solskenshistoria. Jag hade själv velat ha en bok om vad man kan möta när jag engagerade mig, bland annat gubberiet i fackföreningsrörelsen. Jag skriver om män i olika roller som agerar på ett mer eller mindre sexistiskt sätt. De känns som cementklumpar i rörelsen.

Finns det något du saknar?
– När jag lämnade branschen lovade jag mig själv att inte engagera mig fackligt igen, men det höll ju inte. Så jag är fortfarande aktiv men i ett annat LO-förbund.
– Det jag saknar från HRF är alla fackliga kamrater och vår uppfinningsrikedom. Branschen brottas med problem och vi behövde hitta nya sätt att nå ut. Allt var inte bra, men en del var det tyckte jag.

Fakta

Glöden i ögonen – Facklig kamp i medgång och motgång kommer ut på Verbal förlag i juni.

Så boken är inte ett avslut på din fackliga gärning?
– Nej, jag har skrivit om mitt fackliga liv, första halvlek. Det skulle vara väldigt fint om det fanns fler böcker om hur det känns. Hur det kan kännas att ha sin första förhandling, nervositeten och osäkerheten. Det finns hur mycket som helst att berätta. Drömmen är att på sikt skriva en ungdomsbok om facklig organisering. Och en samlingsbok med fackliga berättelser. Det måste ju vara vi som skriver. Det finns reportageböcker, studier och rapporter. Men inte berättelser om det fackliga kneget.

Nyheter Permittering

Många företag vill permittera mer

Nyligen meddelade regeringen att möjligheten att korttidspermittera förlängs till den 30 juni. Hotell- och restaurangfacket, som hittills tecknat mer än 3 000 avtal om korttidspermittering, märker av företagarnas intresse.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
Många företag vill permittera mer
Den senaste veckan har HRF fått in hundratals listor från företag som vill permittera personal. Foto: Colourbox

När perioden att ansöka om korttidspermittering förlängdes ändrades också reglerna. Från och med den 29 mars kan företagare inte ansöka om ersättning i efterhand. Det här har lett till att många arbetsgivare nu kontaktar HRF.
Dessutom meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagen att restriktionerna för restaurangbranschen förlängs till den 2 maj, vilket sannolikt inte dämpar intresset för att permittera personal.

– Vi har fått in hundratals permitteringslistor den senaste veckan, säger Per Persson, avtalssekreterare.

Permittering

Permitteringsgraden och löneavdraget finns i fyra nivåer:

  • 20 % permittering = 4 % lägre lön
  • 40 % permittering = 6 % lägre lön
  • 60 % permittering = 7,5 % lägre lön
  • 80 % permittering = 12 % lägre lön.

Arbetsgivare har möjlighet att justera permitteringsgraden för de anställda.
Men det är viktigt, säger Per Persson, att den som är permitterad kontrollerar att löneavdraget är rätt, så att man inte går miste om lön.

– Om man upptäcker felaktigheter ska man först prata med sin arbetsgivare. Om det inte hjälper ska man kontakta sin lokala HRF-avdelning, så får man hjälp.

Hej Gäst SVEN MELANDER

”Jag har mina stamställen”

Sven Melander gillar rejäla biffar på tallriken och långa skohorn på hotellrummet.

Publicerad 9 april 2021 Kommentera
”Jag har mina stamställen”
Sven Melander – journalist, skådespelare, youtuber och författare till kokboken Upp i vikt kvickt. Foto: Karin Törnblom/TT

Hur väljer du restaurang?
– Jag har mina stamställen. Jag är traditionell, äter gärna en ordentlig biff eller någon god fisk. Men ibland bjuder mina barn pappa på middag och då blir det lite annat.

Vad får dig att återvända till ett ställe?
– Bra personal. Det är jävla roligt om folk känner igen en. Numera blir jag igenkänd, men jag gick ju på krogen innan jag var någon slags offentlig person också. 

Något speciellt som du vill ska finnas på ditt hotellrum?
– Nja, det brukar ju finnas säng, någonstans att stuva in grejerna, ett litet skrivbord och tv. Men det jag uppskattar är långa skohorn. Det behöver man när man blir äldre.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här