Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Salladsbarseffekt kan ligga bakom mindre medlemstapp i Göteborg

LO tappar medlemmar. Hittills i år har 45 000 medlemmar lämnat LO-förbunden. Men i Göteborg blev medlemstappet mindre än väntat.

Publicerad 30 augusti 2007

Sedan årsskiftet har LO tappat totalt 45 000 medlemmar. Nu tvingas LO:s centrala kansli minska på antalet anställda. Det är fortfarande oklart hur många anställda som berörs.

I Göteborg har medlemsantalet dock inte sjunkit så mycket som befarats. Där har LO i stället tappat färre medlemmar än väntat. Totalt har antalet medlemmar minskat med 5 procent, eller 4 644 personer på ett halvår. Hotell- och restaurangfacket i Göteborg har också ökat medlemsantalet med 200 personer under samma tidsperiod.

Anders Nilsson är ombudsman på LO i Göteborg. Han tror att medlemstappet blivit mindre än väntat eftersom flera förbund varit duktiga på att skriva in nya medlemmar.

-Förbunden har tappat medlemmar, men de har samtidigt varit duktiga på att besöka arbetsplatser och värva nya, säger Anders Nilsson.

Enligt honom har Hotell- och restaurangfackets strid för att få kollektivavtal på ett antal krogar i Göteborg också bidragit till att andra förbund känt sig sporrade att mer aktivt driva medlemsvärvning och kampanjer.

-IF Metall och HRF har varit förebilder i Göteborg när det gäller detta och HRF har verkligen drivit upp aktivitetsnivån under de senaste åren, säger Anders Nilsson.

Något annat som bidragit till att färre än väntat lämnat LO-förbunden i Göteborg är det gynsamma läget på arbetsmarknaden i staden.

-Vi har en stark jobbtillväxt i Göteborg som vi inte sett sedan 60-talet. Dessutom har socialdemokraterna en stark ställning i staden vilket har varit gynsamt för medlemsvärvningen, säger Anders Nilsson.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här