Unga som jobbar på någon av de stora snabbmatskedjorna har säkrare arbetsmiljö än de som arbetar på fristående snabbmatsställen.
Det visar den undersökning Hotell- och restaurangfacket gjort av arbetsmiljön på arbetsplatser med många unga anställda. De restauranger som tillhör de stora snabbmatskedjorna har oftast bättre rutiner för hur unga nyanställda tas om hand, visar resultatet.
På samtliga kontrollerade Burger King, Max och McDonald’s-restauranger fanns till exempel rutiner för hur nyanställda ska lära sig rätt hantering av farliga maskiner. De flesta av de stora kedjornas restauranger hade även rutiner för att lära nya på jobbet hur de ska agera vid en hot- och våldsituation. Detta saknades på nästan fyra av tio restauranger som inte tillhör någon kedja. På ungefär tre av tio fristående restauranger saknades också rutiner för hur nyanställda ska lära sig undvika farliga ämnen i arbetet.
Knappt en tredjedel av de kontrollerade restaurangerna uppgav att de haft besökt av Arbetsmiljöverkets inspektörer under förra året.
Undersökningen gjordes av HRF:s ombudsmän och förtroendevalda under en vecka i oktober förra året. Sammanlagt besöktes 189 restauranger.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.