Nyheter Forskning

Så hackar du lök utan tårar

Så slipper du gråta när du hackar lök – dessutom minskar risken för att sprida smitta.

Publicerad 9 oktober 2025
Så hackar du lök utan tårar
Foto: Istockphoto

Om du vill undvika tårar när du hackar lök ska du skära långsamt med skarp kniv. Eller smörja in löken med olja.
Det framkommer av en ny forskningsstudie från Cornell University i New York.

Det är känt att lök utsöndrar en svavelförening som får oss att gråta. Den nya forskningen visar hur lökens ångor sprids. Med hjälp av höghastighetskameror framkommer hur små spraydroppar bildas när kniven skär genom lökens lager.
Och ångorna kan spridas snabbt, upp till 40 meter per sekund vid kraftigt knivtryck.

Höghastighetskameror fångade hur droppar formligen exploderade ur löken när kniven skar genom lagren.

Lök sprider smitta

Lök har länge varit varit känd för att bära på patogener, alltså bakterier och annat som kan sprida sjukdomar. Forskningen kring lökhackande är en del i att försöka förhindra att bakterier sprids i kök.

Bakgrunden är ett stort E. coli-utbrott kopplat till lök som hade serverats på amerikanska McDonalds. Det utbrottet ledde till sjukdomsfall i 14 delstater och till och med ett dödsfall.

Lökdimma kan alltså sprutas ut med hastigheter på upp till 40 meter per sekund, vilket är dubbelt så snabbt som mänsklig hosta kan sprida droppar.

Enligt den nya studien sjunker hastigheten på lökens ångor genom att använda skarpare kniv och skära långsammare. Detsamma gäller om löken smörjs in med olja.
På så vis begränsas spridning av smittämnen, men alltså även av den svavelförening som får våra ögon att tåras när vi skär lök.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här