Fokus BYTA BRANSCH

Från vården till kockyrket

– Jag ångrar inte en sekund att jag bytte bana, säger Roger Frej som lämnade vården efter 30 år. Nu utbildar han sig till yrket han alltid drömt om – kock! Målet är en egen restaurang.

Publicerad 16 december 2021
Från vården till kockyrket
Roger Frej, snart färdigutbildad kock. Foto: Lina Alriksson

I Roger Frejs liv har matlagningen alltid varit viktig. Men hans yrke har varit mentalskötare och undersköterska inom psykiatrin.
– Jag har haft funderingar i många år på att sluta inom vården och söka mig vidare. I maj tog jag steget och ­började på Lernias kock­utbildning i Växjö.

Roger är väldigt nöjd med utbildningen och har haft sin första praktikperiod på Gästgivargården i Ljungby.

– I vår familj har vi alltid älskat att laga mat, gärna husmanskost från Småland och Blekinge. Jag var också lärling på en restaurang i Borås när jag var 18–19. Nu ville jag skaffa behörighet som kock.

Och bättre sent än aldrig, jag har minst 20 år kvar att jobba.

Han har fått en del frågor med anledning av karriärbytet.
– Folk undrar över att jag som jobbat 30 år inom vården gör den här kovändningen, men det är ju kärleken till maten. Och bättre sent än aldrig, jag har minst 20 år kvar att jobba.

På ett av sina senaste jobb inom psykiatrin råkade han också ut för en våldsam patient. Efter det kändes det inte så bra att jobba kvar där.

Praktiken gav en god inblick i kockens vardag, tycker han.
– Det är ett brett yrke där man inte bara rör i grytor, sätter smaker och lägger upp. Det finns så många bitar man måste tänka på. Planering, inköp, näringsberäkning, hygienregler, allergier.

Plus och minus med pluggandet

  • Roligast med att börja plugga: att få sätta händerna i utbildningen både teoretiskt och praktiskt.
  • Svårast: att hitta tillbaka till studietekniken, det var ju ett tag sedan.

Nästa praktik hoppas han få på en à la carte-restaurang och han har även planer på att gå en sommelierutbildning. När utbildningen är klar i april ska han söka jobb.
– Sedan när jag jobbat ett tag skulle jag vilja öppna eget med min sambo, en restaurang som passar barnfamiljer. Catering skulle vi också vilja ha. Men först vill jag skaffa mig mer erfarenhet.

Roger ser fram emot kockjobbet.
– Jag vet att jag har kapacitet och kunskap. På praktiken skötte jag kallköket själv och på nästa praktik blir det varmkök. Jag ångrar inte en sekund att jag bytte bana.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här