Det var när Malin Inga arbetade inom hotell och restaurang som hon fick upp intresset för löner och arbetsrätt. I dag är hon utbildad lönespecialist och arbetar som konsult.
Som konsult på outsourcingföretaget Aspia hanterar Malin Inga löner åt både stora och små företag, med olika avtal och regler. Hon kan välja mellan att jobba hemma eller från företagets kontor.
– Den stress jag haft inom hotell- och restaurang är som bortblåst. Jag börjar känna igen mig själv, jag är glad och har till och med fått tillbaka mitt tålamod.
Malin var kock på Uppsala Konsert och Kongress, UKK, under elva år. Hon och kollegorna behövde ständigt hålla koll på telefonen och uppdaterade arbetslistor för att se om något sällskap blivit fler eller färre. Tvåveckorsscheman gjorde det svårt att ha framförhållning privat.
Då kände jag att jag måste göra något annat.
En period gick hon ner till 75 procent för att få ihop familjelivet med en dotter på ett år och gravid med andra. Men i praktiken blev det ändå 100 procent.
– Jag blev sjukskriven, men fick ändå inte ner min puls eftersom jag fick samtal från jobbet när jag gick hemma. Då kände jag att jag måste göra något annat.
När hon kom tillbaka till jobbet efter föräldraledigheten skulle hon inte få ta del av lönepotten. Malin läste på i kollektivavtalet och engagerade sig fackligt.
– Jag tog reda på att man inte får diskrimineras på grund av föräldraledighet, man ska bedömas på det man gjort före ledigheten. Jag var alltså berättigad att ta del av lönepotten.
Dåvarande HR-chefen stod fast vid att hon inte skulle få ta del av potten. När Malin frågade hur hon skulle hänga med i löneutvecklingen blev svaret att hon alltid kunde säga upp sig och hoppas på att bli återanställd till högre lön.
– Då tänkte jag att »jag ska ta över ditt jobb och göra det så mycket bättre«.
Roligt, men kräver rutiner
- Roligast med att börja plugga: Att göra något för min egen skull, som jag tycker är roligt och verkligen intresserar mig.
- Svårast: att få in en rutin som fungerar med att ha tre barn, jobba 100 procent och plugga lika mycket på distans.
Malin började på en utbildning till HR-assistent och följde upp med en yrkesskoleexamen som lönespecialist.
Hon siktade på att lämna kocktjänsten när utbildningen var klar, men det sista året blev annorlunda än hon tänkt.
Hon blev permitterad i mars 2020. Under permitteringstiden fick hon skriva menyer, medverka i samverkan och arbeta fackligt, allt på distans.
– Även vi medarbetare nere i köket blev involverade i huset. Det gav i alla fall mig en helt annan känsla för UKK.
Jag kan sakna mina gamla kollegor och köksjargongen.
I oktober 2021 började hon på sitt nya jobb. Då hade hon fått en fin avtackning på UKK och även kompenserats för löneökningen som hon borde ha fått efter två föräldraledigheter.
Med bättre utvecklingsmöjligheter och arbetsmiljö, mer delaktighet och jämställdhet, hade hon kanske trots allt valt att stanna i branschen.
– Det var vemodigt att sluta. Jag kan sakna mina gamla kollegor och köksjargongen.