Nyheter AVTAL

Restaurangassistans backar om avtal

Restaurangassistans är en av branschens jättar inom bemanning och entreprenad. Nyligen förlorade de sin auktorisation, en kvalitetsstämpel för bemanningsföretag. Men nu har historien tagit en ny vändning.

Publicerad 31 maj 2022
Restaurangassistans backar om avtal
Under flera år har Restaurangassistans tillämpat Gröna riksavtalet för sin uthyrningsverksamhet. HRF har krävt att man i stället använder bemanningsavtalet. Foto: Istockphoto

Emil Bäckström är central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket. Ett av områdena han förhandlar kring är bemanningsbranschen. Under ett tiotal år har han påpekat att Restaurangassistans, som har runt 100 anställda, konsekvent tillämpat fel avtal när de hyr ut personal till bland annat de stora hotellkedjorna.

– Vi har ju legat på dem. Det har pågått under många år.

Restaurangassistans omfattas av två kollektivavtal. För uthyrningsverksamheten finns bemanningsavtalet, som bland annat ger de anställda rätt till garantilön i det fall de inte är ute hos kund. På entreprenadsidan, oftast hotellstäd, gäller Gröna riksavtalet. Restaurangassistans har tillämpat det senare även för de bemanningsanställda.

Fakta bemanningsavtalet

Bemanningsavtalet är ett LO-gemensamt avtal som bland annat innebär att:
  • Tillsvidareanställning på 100 procent är norm. Man kan dock förhandla om deltid och visstid.
  • Den anställde får en garantilön även när hen inte är uthyrd.
  • GFL – genomsnittligt förtjänstläge – gäller vid uthyrning. Det innebär att den uthyrdes lön ska motsvara snittet på den arbetsplats hen för tillfället jobbar på.
  • Den anställde får högre pensionsavsättning än i andra avtal.

Till slut ledde det till att LO lyfte frågan i Auktorisationsnämnden.

Det är en nämnd bestående av bland annat arbetsmarknadens parter som beviljar eller avslår ansökningar om auktorisation. Nämnden hade för avsikt att neka Restaurangassistans fortsatt auktorisation mot bakgrund av det Emil Bäckström hade presenterat. Men så långt hann de inte. Restaurangassistans drog tillbaka sin ansökan innan nämnden kunde meddela sitt beslut.

Sedan dess har arbetsgivarorganisationen Visita har fört intensiva diskussioner med Restaurangassistans. Diskussionerna har till slut landat i att man ska tillämpa bemanningsavtalet för sin uthyrda personal.

Emil Bäckström. Foto: Jann Lipka/HRF

– Det innebär att alla bemanningsanställda ska ha nya anställningsavtal. Jag utgår från att det sker omgående, säger Emil Bäckström.

Han menar att Restaurangassistans nu står inför en utmaning. Att tillämpa bemanningsavtalet innebär ett nytt sätt att arbeta. Bland annat är anställningsformen enstaka dagar inte tillåten.

– Det här är absolut en seger för HRF. Vi vill att alla företag ska ha kollektivavtal, att de ska ha rätt kollektivavtal och att de tillämpar avtalen. Det är framför allt viktigt för våra medlemmar som får rätt villkor.

Hotellrevyn har sökt Restaurangassistans vd Michaela Larsson för en kommentar. Hon avböjer intervju och skriver i ett mejl ”Det pågår goda samtal där vi har träffat en överenskommelse som innebär att vi fortsatt säkrar goda villkor.”

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här