Undvik ekfat eller för generösa frukttoner. Bönornas mjälla smaker lyfts fram av vin med friska syror, eller en öl med måttlig beska.

Bönor är fattigmansmat som blir lyxiga rätter. Här bjuder vi på vita bönor i olika konstellationer som tillagas och blir riktigt läckert. Med smakrika drycker i glaset passar bönor lika bra till vardag som fest och rätterna tillåter oss att botanisera bland öl, vin eller välgjort utan alkohol.

Januarigryta med salvia och fetaost smakar bäst med fylliga vita viner eller medelfylliga röda viner. Vi väljer vitt med friska syror utan alltför tydliga ekfat eller rött med generösa frukttoner, addera kryddighet i karaktären och vinet möter liknande smaker bland torkade örter i maten. Tänk på att kombinera med viner som inte tar över de mjälla smakerna i rätterna.

Till bönsallad med fänkål och mynta lämpar sig vitt av druvorna grüner veltliner, gewürztraminer och riesling, torra viner som skapar frisk helhet. Eller syrligt bubbel som gör kombinationen mjuk och följsam.
Bland öl serverar vi lager eller veteöl, lättsamma och fruktiga med måttlig beska som understryker smakerna i maten snarare än möter dem med full kraft. Dessa stilar av öl är användbara, de lättar upp bland feta inslag på tallriken och tonar ner syrlighet i rätterna. Därtill är de tillräckligt smakrika för att matcha kryddigt i maten.