Vita bönor i lättsamt sällskap
Foto: Colourbox
På menyn Dryck

Vita bönor i lättsamt sällskap

Undvik ekfat eller för generösa frukttoner. Bönornas mjälla smaker lyfts fram av vin med friska syror, eller en öl med måttlig beska.

Publicerad 5 februari 2016
Nils Oscar Alkoholfri, Sverige, 1909, 15:90 kr, 330 ml Alkoholfri nyhet som smakar lika bra som »vanlig« öl. Tallbarr, sirapslimpa och pomerans med märkbar beska är resultatet.
Nils Oscar Alkoholfri, Sverige, 1909, 15:90 kr, 330 ml. Lika bra som »vanlig« öl.Tallbarr, sirapslimpa och pomerans med märkbar beska.

Bönor är fattigmansmat som blir lyxiga rätter. Här bjuder vi på vita bönor i olika konstellationer som tillagas och blir riktigt läckert. Med smakrika drycker i glaset passar bönor lika bra till vardag som fest och rätterna tillåter oss att botanisera bland öl, vin eller välgjort utan alko­hol.

2013 Randall-Monroe Zinfandel, USA, 22324, 139 kr, 750 ml Elegantare än väntat, kryddig helhet som rymmer dragon, söt lakrits och mjölkchoklad. Därtill härlig rondör.
2013 Randall-Monroe Zinfandel, USA, 22324, 139 kr, 750 ml. Elegant kryddig helhet med dragon, akrits och mjölkchoklad. Härlig rondör.

Januarigryta med salvia och fetaost smakar bäst med fylliga vita viner eller medelfylliga röda viner. Vi väljer vitt med friska syror utan alltför tydliga ekfat eller rött med generösa frukttoner, addera kryddighet i karaktären och vinet möter liknande smaker bland torkade örter i maten. Tänk på att kombinera med viner som inte tar över de mjälla smakerna i rätterna.

2011 Fontanafredda Marin Bianco, 2287, 129 kr, 750 ml. Massor av vin i hyggligt prisläge. Doft av ­honung, bivax och tallbarr medan smaken bjuder vanilj, apelsin och örter.
2011 Fontanafredda Marin Bianco, 2287, 129 kr. Massor av vin i braprisläge. Doft av ­honung och tallbarr, smak av vanilj, apelsin och örter.

Till bönsallad med fänkål och mynta lämpar sig vitt av druvorna grüner veltliner, gewürztraminer och riesling, torra viner som skapar frisk helhet. Eller syrligt bubbel som gör kombinationen mjuk och följsam.
Bland öl serverar vi lager eller veteöl, lättsamma och fruktiga med måttlig beska som understryker smakerna i maten snarare än möter dem med full kraft. Dessa stilar av öl är användbara, de lättar upp bland feta inslag på tallriken och tonar ner syrlighet i rätterna. Därtill är de tillräckligt smakrika för att matcha kryddigt i maten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här