Bästa böngrytan
Värmande vintrig böngryta. Foto: Linus Meyer
På menyn

Bästa böngrytan

Nyttigt, billigt och smaskigt! Vita bönor förtjänar att uppmärksammas. Hemkokta bönor klår de burkade både när det gäller smak och pris.

Publicerad 5 februari 2016

Bonusrecept: snabblagad pastej

Sugen på bönpastej? Mixa vita bönor med lite buljongpulver, mycket persilja, vitlök och kapris. Rör ner olivolja och smaka av med svartpeppar.

Januarigryta på vita bönor med salvia och fetaost

Vill du ha mer smak? Låt några tunna strimlor citronskal (bara det gula) fräsa med grönsakerna. Slå gärna på en skvätt vitt vin innan tomaterna tillsätts.
(Cirka 4 portioner)

  • 2 morötter
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 stor gul lök
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • ½ dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • ½ tsk torkad salvia
  • ½ tsk mald koriander
  • 4 dl passerad tomat
  • 5-6 dl avrunna kokta vita bönor (1 ½ burk)
  • örtsalt, nymald svartpeppar

Till servering

Bra basrecept för vita bönor

Ta 500 g stora vita bönor och välj en av kryddningarna:
  1. 2 kryddnejlikor + 2 lagerblad + 1 liten kanelstång
  2. 1 tsk fänkålsfrö, ½ tsk torkad rosmarin, 2 lagerblad
Lägg de vita bönorna i i en stor kastrull med 2 ½ liter kallt saltat vatten. Rör om. Låt stå 12–24 timmar. Slå av vattnet. Slå på 2 ½ liter vatten och 1 msk salt. Koka upp och sjud ett par minuter. Skumma av Lägg ner kryddorna, små kryddor kan läggas i en tesil. Låt sjuda tills bönorna är mycket mjuka, cirka 40–80 minuter. Låt bönorna svalna i spadet, då spricker inte skalen lika mycket. Slå av spadet. Kyl bönorna. Eller frys in i platta förpackningar.
  • surdegsbröd eller bulgur
  • vitkålssallad
  • smulad feta
  • valnötter eller solrosfrön

Gör så här:

  1. Skala morötterna. Tärna morötter och selleri ganska grovt. Lägg tillsammans med fänkålsfrön i en tjockbottnad kastrull eller traktörpanna med oliv­oljan.
  2. Halvera, skala och tärna löken ganska fint och ös ner. Låt allt fräsa på medelvärme tills det mjuknat ordentligt, cirka 15 minuter.
  3. Skala vitlöksklyftan och finhacka eller krossa i mortel. Höj temperaturen på grytan, rör ner vitlök, salvia och koriander och fräs i ytterligare ett par minuter.
  4. Rör ner tomater och bönor. Låt puttra 15 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar. Servera med ­tillbehören.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här