Nyttigt, billigt och smaskigt! Vita bönor förtjänar att uppmärksammas. Hemkokta bönor klår de burkade både när det gäller smak och pris.
Bonusrecept: snabblagad pastej
Sugen på bönpastej? Mixa vita bönor med lite buljongpulver, mycket persilja, vitlök och kapris. Rör ner olivolja och smaka av med svartpeppar.
Januarigryta på vita bönor med salvia och fetaost
Vill du ha mer smak? Låt några tunna strimlor citronskal (bara det gula) fräsa med grönsakerna. Slå gärna på en skvätt vitt vin innan tomaterna tillsätts.
(Cirka 4 portioner)
- 2 morötter
- 2 stjälkar selleri
- 1 stor gul lök
- 1 tsk fänkålsfrö
- ½ dl olivolja
- 1 klyfta vitlök
- ½ tsk torkad salvia
- ½ tsk mald koriander
- 4 dl passerad tomat
- 5-6 dl avrunna kokta vita bönor (1 ½ burk)
- örtsalt, nymald svartpeppar
Till servering
Bra basrecept för vita bönor
Ta 500 g stora vita bönor och välj en av kryddningarna:
- 2 kryddnejlikor + 2 lagerblad + 1 liten kanelstång
- 1 tsk fänkålsfrö, ½ tsk torkad rosmarin, 2 lagerblad
- surdegsbröd eller bulgur
- vitkålssallad
- smulad feta
- valnötter eller solrosfrön
Gör så här:
- Skala morötterna. Tärna morötter och selleri ganska grovt. Lägg tillsammans med fänkålsfrön i en tjockbottnad kastrull eller traktörpanna med olivoljan.
- Halvera, skala och tärna löken ganska fint och ös ner. Låt allt fräsa på medelvärme tills det mjuknat ordentligt, cirka 15 minuter.
- Skala vitlöksklyftan och finhacka eller krossa i mortel. Höj temperaturen på grytan, rör ner vitlök, salvia och koriander och fräs i ytterligare ett par minuter.
- Rör ner tomater och bönor. Låt puttra 15 minuter.
- Smaka av med salt och peppar. Servera med tillbehören.