Porträttet | Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vinguide på heltid

Gamla könsroller gör att få tjejer syns i tävlingar som Årets sommelier eller Årets kock. Det tror Josephine Gutentoft, en av Sveriges bästa kvinnliga sommelierer.

Publicerad 1 september 2008

För att vinna tävlingar i restaurangbranschen måste man åsidosätta allt annat och bara plugga. Inte träffa någon och låta lägenheten förfalla. Jag tror att det är svårare för tjejer, säger Josephine Gutentoft. Hon har, lite försenad, precis rusat in på sitt stammisställe och beställt en kaffe och en macka. Nu pustar hon ut.
– Jag är här nästan varje dag eftersom jag bor så nära, säger hon och pekar mellan spårvagnarna över Korsvägen. Josephine är för en gångs skull helt ledig. Efter att länge ha jobbat på flera olika ställen samtidigt, ska hon snart börja ett nytt jobb som sommelier och hovmästare på det nyrenoverade Grand hotel Opera.
– Jag tror att jag kommer trivas alldeles utmärkt med att få pyssla med vinerna och att ha lagom mycket ansvar, säger hon.

Josephines intresse för vin väcktes under utbildningen på Grythyttan, där hon hamnat mer eller mindre av en slump.
– När jag var strax över 20 jobbade jag på en restaurang i Uppsala. Jag var förtjust i en kollega som skulle söka in till Grythyttan, så det gjorde jag med. Det är bland det bästa jag har gjort, säger hon mellan tuggorna. Men eftersom Josephine hoppat av gymnasiet i trean för att åka till USA och jobba, var det inte självklart att hon skulle få börja. Det krävdes både tjat och slit för att hon skulle få göra intagningsprovet.
– Men det gick och det är jag väldigt glad för i dag. Jag lärde mig otroligt mycket. Hur gick det då med kärleken som ledde henne till Grythyttan? – Han sökte aldrig in, och när jag kom tillbaka hade han gått med i Livets ord, säger Josephine och skrattar. Efter skolan har hon jobbat runt en hel del i landet. Josephine säger att hon helt klart föredrar Göteborg.
– Göteborgs krogvärld är mycket mer avslappnad än Stockholms. Inte så pretentiös och jobbig. Hon är en av få tjejer som är engagerade i Göteborgs sommelierförening. Och i våras kom hon till final i the Lily Bollinger award, en tävling för bara kvinnliga sommelierer.
– Jag hade aldrig tävlat så jag ville prova. Det är ett bra sätt att utvecklas i yrket.

Josephine slutade som trea, ett resultat som hon inte är riktigt nöjd med.
– Det var faktiskt en väldig besvikelse. Det var framför allt teorin som gick dåligt så jag borde kanske ha pluggat mer. Bland sommeliererna, liksom kockarna, är tjejerna som ställer upp i de stora tävlingarna väldigt få. Josephine tycker att det är tråkigt, och misstänker att det är gamla könsroller som ligger bakom.
– Det är skillnad för tjejer och killar. Dels tror jag att tjejer är mer rädda för att misslyckas, och dels ligger ju ofta det största ansvaret för hem och barn på tjejerna. Jag tror att vi generellt har svårare att se dammråttorna växa i hörnen, säger hon och ler. När Josephine själv bestämde sig för att börja tävla, diskuterade hon just detta med sin sambo Gustav.
– Jag sa att han skulle bli tvungen att ta hand om lägenheten – städa, tvätta, dammsuga. Det hade han inget problem med. Men det är svårt att hinna när han också jobbar 240 timmar i månaden plus övertid.

Hon har dock full förståelse för Gustavs arbetstider. Han är köksmästare, och de två träffades genom jobbet. Inte konstigt alltså att det gemensamma intresset är just mat och dryck. Josephine berättar att de spenderar mycket av både tid och pengar på att besöka bra restauranger och göra vinresor. Något som hon tror är jätteviktigt för att underhålla sin yrkeskunskap.
– Men det är helt klart ett dyrt intresse. Särskilt när man tjänar som man gör i den här branschen.

Belöningen får Josephine dock när hon träffar gäster som är intresserade av vad de dricker för vin.
– Om gästerna inte är villiga att lägga lite mer pengar för att få ett bra vin, spelar det ingen roll hur mycket man pratar om vinerna. Men det är väldigt roligt att prata med intresserade gäster. Det är ju gästerna som gör jobbet så roligt.

Tips till tävlingssugna

Tänk vin 24 timmar om dygnet.

Plugga grundligt inför tävlingar. Häng med genom att läsa vintidningar.

Lägg gärna semestern så att du kan besöka vingårdar. Våga satsa helhjärtat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här