På menyn Dryckestipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Vinerna som klarar kryddigt

Heta böngrytor och andra starka rätter kräver omsorg vid vinvalet. Rosé är ofta är bra alternativ.

Publicerad 16 mars 2012

De allra flesta tänker öl eller vatten till en kryddig böngryta eller annan stark mat. Men det funkar faktiskt riktigt hyfsat att servera vin. Hetta plockar dock fram alkoholen i vinerna, upplevelsen blir eldig och smaklös snarare än harmonisk. Vissa viner får dessutom mat att upplevas ännu starkare.

Satsa därför på smakstinna vita viner eller lättare rött med elegans, men undvik sträva röda viner med tydlig bitterhet eller intensivt fruktfriskt vitt som i druvan sauvignon blanc. Addera fruktsötma till vinet och helheten är betydligt trevligare. Exempelvis en välgjord riesling från Tyskland, kylslagen fruktighet och rundad sötma passar till heta rätter med fisk, kyckling och vegetariskt. Prova halvtorr riesling till en kryddstark thairätt, det är en utmärkt kombo.

Rosévin är ett riktigt bra alternativ, vinerna har kraft men saknar den strävhet som lirar illa med heta smaker. Både torra roséviner och de med viss fruktsötma funkar.
Ett tips är att inte bara tänka mat utan den sammanlagda smaken, addera vinets karaktär för att uppleva kombinationens helhet. Tänk på att vinerna bör serveras kylda, även de röda, för att dämpa hettan och vara svalkande i måltiden.

Fakta

Kombinera rätt till starka smaker

Vita viner

  • 2177 Siefersheimer Riesling vom Porphyr, Tyskland,  149 kr
  • 2085 Bellingham Chenin Blanc, Coastal Region, Sydafrika, 79 kr
  • 6193 Bodega Lurton Pinot Gris, Mendoza, Argentina, 75 kr
  • 3223 Torres San Valentín, Catalunya, Spanien, 59 kr

Roséviner

  • 70109 Belguardo Rosé, Toscana, Italien, 89 kr
  • 22138 Les Fumées Blanches Rosé, Frankrike, 75 kr
  • 70065 Bründlmayer Langenloiser Rosé Zweigelt, Niederösterreich, Österrike, 129 kr
  • 6077 Mulderbosch Rosé, Coastal Region, Sydafrika,  79 kr
  • 75472 Sancerre Les Baronnes Rosé, Loire, Frankrike, 149 kr

 Röda viner

  • 16394 Stoneleigh Pinot Noir, Nya Zeeland, 129 kr
  • 2222 De Loach Russian River Valley Pinot Noir, Kalifornien, USA,  199 kr
  • 70771 Künstler Pinot Noir Tradition, Rheingau, Tyskland, 149 kr

Alkoholfritt

  • 90419 Fentimans Dandelion & Burdock, 39 kr
  • 99123  Jus de Pomme Pétillant, Frankrike, 60 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här