På menyn Dryckestipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Chiles viner vinner mark

Argentina och Chile producerar stora volymer vin och förser den svenska marknaden med både högt och lågt.

Publicerad 13 april 2012

Många förknippar Chiles viner med prisvärt och tryggt, men sällan spännande. Men landet presterar långt mer än så. Tack vare de senaste årens kvalitetsorientering ställer sig många frågan: Hur bra kan landets viner bli? Förutsättningarna är nämligen ideala i detta långsträckta land. De tydligaste trenderna är att odla druvorna i svalare klimat för elegantare viner och att minska alkoholen en aning. Man gör druvblandningar snarare än total fokus på en druva i vinerna och allt fler odlar ekologiskt. Resultatet är viner som rankas bland de bästa i världen.

I Argentina är den största förändringen en allmän kvalitetshöjning. Även om det mesta kommer från Mendoza dyker det upp många intressanta viner från trakterna runt Buenos Aires, Patagonien och de centrala delarna av Argentina. Många vingårdar ligger numera på hög höjd vilket ger viner med bättre balans. Variationen mellan producenter är stor, dels på grund av många traditionella familjevinerier men också för att inflyttningen från Europa är stor vilket bidrar till vinernas mångfald.

Vita viner

6600 Cono Sur Chardonnay, Maule, Chile, 75 kr
90113 Tormenta Reserve Sauvignon Blanc, Curicó, 80 kr
71820 Cono Sur Sauvignon Blanc Organic, Maule, 90 kr
6193 Bodega Lurton Pinot Gris, Uco Valley, Argentina, 75 kr
6612 Catena Chardonnay, Mendoza, Argentina, 119 kr
6030 La Celia Reserva Chardonnay Viognier, Uco Valley, Argentina, 94 kr

Röda viner

6000 Pérez Cruz Reserva Cabernet Sauvignon, Maipo, Chile, 79 kr
6156 Masi Passo Doble Malbec Corvina, Argentina, 89 kr
73420 Viña Maipo Gran Devoción Cabernet Sauvignon Syrah, Maule, Chile, 99 kr
16566 Echeverria Reserva Cabernet Sauvignon, Curicó, Chile, 109 kr
6664 Chakana Estate Selection Malbec, Luján de Cuyo, Argentina, 105 kr
89322 Casa Lapostolle Cabernet Sauvignon, Chile, 119 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här