Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Värmland ? många åker över gränsen och jobbar

Publicerad 7 maj 2003

Värmlandsavdelningen är en av de färskaste avdelningarna inom Hotell- och restaurangfacket. Tidigare tillhörde hela Värmland Örebroavdelningen. Pirketta Öjerfors, skyddsombud och försäkringsrådgivare på Sandgrund, uppskattar det nya kontoret i Karlstads centrum.
? Nu kan vi gå upp dit direkt och få svar på våra frågor.
? De eviga frågorna handlar om löner, potter och OB, berättar Anders Jansson, facklig förtroendeman på Sandgrund.
Håkan Andersson, ombudsman på Värmlandsavdelningen, instämmer men vill också föra fram gränsöverskridarna. I Värmland är det vanligt att man jobbar i Norge. På arbetsförmedlingen i Karlstad finns det oftast stora plakat med annonser om lediga hotell- och restaurangjobb i Norge.
Vilket fack ska man tillhöra om man jobbar i Norge?
? Bor du i Sverige och jobbar i Norge ska du tillhöra det svenska facket. Om du både bor och jobbar i Norge är det det norska facket som gäller. Men jag rekommenderar alla att höra av sig till oss så att det blir rätt.
Håkan Andersson ser ljust på framtiden. Medlemstalet har ökat i Värmland. Drygt 2 000 värmlänningar är med i HRF, och får Håkan som han vill är det 2 500 nästa år. En annan önskan är att det finns fackliga klubbar på alla stora arbetsplatser då.
? Redan nu ser vi att antalet klubbar har ökat. Fast det är viktigt att betona att det inte handlar om kvantitet utan om kvalitet. Att bilda en arbetsplatsklubb är inte svårt, men en klubb är inte bara fem namn. Utmaningen är att hålla den levande.
? Det är viktigt att det är de anställda som tar steget, inte ombudsmannen.
Hälften av alla medlemmar i Värmland finns i Karlstad, där krogbeståndet hela tiden ökar. I Sunne är HRF det näst största facket efter Kommunal. Där satsar man stort på turistnäringen, något som Håkan önskar att man gjorde i hela Värmland.
? Infrastrukturen måste bli bättre. För att lyckas med en turistsatsning måste de värmländska arbetsgivarna samarbeta mer.
Även om Håkan är optimist, kan han inte undvika att se de mörka stråken:
? Rädslan på arbetsplatserna skrämmer mig. Många lider i stället för att säga ifrån. De är rädda för att förlora jobbet.
Och det värsta Håkan vet är när en medlem bara vill med i A-kassan.
? Det är en bedrövelse!

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här