Varma mackor är vardagens läckraste räddningsplanka. Rejäla parisare med stekta ägg mättar de hungrigaste magar. Ajvar, anis och spiskummin ger den klassiska mackan extra sting!
(2 portioner)
- 2 stora skivor gott ljust bröd, helst dagsgammalt
- 2 ägg
- 1 jalapeño eller annan chili
- olivolja till stekning
Färs:
- 2 msk rostad lök, dansk typ
- 150 g lammfärs eller nötfärs
- ½ msk tomatpuré
- 1 msk ajvar (paprikaröra)
- 1 krm kanel
- 2 krm nymortlad eller mald spiskummin
- ½ tsk nymortlad anis
- hackad bladpersilja eller koriander, örtsalt
Gör så här:
- Mortla eller krossa löken. Blanda samman alla ingredienser till färsen till en slät smet.
- Mura fast den på brödskivorna. Täck ända ut på kanterna.
- Hetta upp olja i en stekpanna. Stek parisarna med färssidan ner på medelvärme. Vänd dem och fortsätt steka på andra sidan tills brödet är gyllene.
- Stek äggen under tiden. Jag gillar att steka dem på hög värme i olja så att de blir lite sega och knapriga i kanterna.