På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Välj vin efter tillbehör

Kräver vilt alltid kraftiga röda viner? Svaret är enkelt, tillbehören styr valet av dryck.

Publicerad 21 oktober 2011

Mustiga såser, gräddstuvade svampar och ugnsbakade rotsaker klarar viner med fyllighet, kraft, strävhet och rejäl koncentration, ­därtill frisk syra som ger ­helheten spänst.

Med andra ord lämpar sig ungt som gammalt, de dammiga bordeauxbuteljerna kan plockas upp från källaren och fruktstinna shirazviner från Australien lirar lika säkert med smakrikt av vilt.
Renkött i långkok, grillad och stekt funkar utmärkt med till­taget rött likt vinerna från spanska Priorat och Rioja och italienska Piemonte och Toscana. Druvor som cabernet sauvignon, nebbiolo och tempranillo klarar det mesta i viltväg och efterlängtad amarone kommer till användning.

Vill du dricka vitt eller rosé, prova till viltfärsbiffar och grönt eller carpaccio av älg med löjrom och pepparrot, bland annat. Välj ett fylligt vitt med fatkaraktär, förslagsvis av druvorna chardonnay, chenin blanc eller godello. Tyskarna dricker riesling till vilt, en udda men inte så tokig kombination, prova!
Bästa rosévinerna är de utan överdriven sötma, kika på rosé från Italien, Frankrike och Spanien.

Vinnare till vilt

Röda viner
22300 Langhe Nebbiolo
Fontanafredda
, Piemonte, Italien, 99 kronor.
16381 Peter Lehmann The Barossa Shiraz, Barossa, Australien, 119 kronor.
81151 Altos Las Hormigas Malbec,  Argentina, 94 kronor.
3994 Château Haut-Canteloup, Bordeaux, Frankrike, 109 kronor.
26001 Ravenswood Vintner”s Blend Zinfandel, Kalifornien, USA, 99 kronor.
72604 Condado de Haza, Ribera del Duero, Spanien, 149 kronor.

Rosévin
2242 Valle Reale Vigne Nuove Cerasuolo, Italien, 79 kronor.
99103 Clarendelle, Bordeaux, Frankrike, 119 kronor.

Vita viner
5798 Couvent des Jacobins Bourgogne Blanc, Bourgogne, Frankrike, 115 kronor.
2237 Rudera Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 109 kr.
 
Alkoholfritt
1910 Lammsbräu Dunkle Weisse Alkoholfrei, Tyskland, 15 kronor.
1916 Tranaholms Kråkbär, ­Sverige, 79 kronor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här