På menyn PROFFSTIPSET
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Spänstig fräschör och svalka i sommarvinet

Säg sommarvin och de allra flesta nickar igenkännande. Viner som släcker törsten, passar till det mesta från grillen eller funkar i picknickkorgen. Helt enkelt god dryck som lirar med sommarkänslan.

Publicerad 30 juni 2011

Generellt är sommarvinerna rena, friska och balanserade utan överdrift av något. Ingen  massiv strävhet, jolmig fruktsötma och mustig fyllighet, i stället faller vi för spänst, syror och hanterbar smakkoncentration. Lite svalare, törstsläckande och aptitretande.

Sauvignon blanc med sin ultrafriska syra och gröna framtoning möter liknande inslag i primörer och sallader.
Riesling med tydlig sötma och riklig syra är läckert till skaldjur eller som aperitif. Chardonnay utan överdimensionerade ekfat parerar smaker i grillad fisk och sommarbuffé.
Bland röda funkar elegant barbera till lättare rätter av kyckling medan finstämd pinot noir är gott till fisk. De mjuka vinerna från Rioja passar grillat av nöt och vilt medan mulligt från Valpolicella klarar kryddigt av lamm.

Tänk på att inte ha vinet stående i solen, det smakar allra bäst om det ställs svalt mellan serveringarna. Ett tips är att köpa en blandad låda, mixa röda och vita viner som passar före, till och efter den goda sommarmaten.

Vita sommartips

Château Bonnet, Bordeaux, Frankrike, 4151, 89 kr
Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike, 2712, 89 kr
Dr L Riesling, Mosel, Tyskland, 7218, 79 kr
Errazuriz Chardonnay Sauvignon Blanc, Maule, Chile, 6529, 69 kr
Beringer Stone Cellars Chardonnay, Kalifornien, USA, 6678, 79 kr

Röda rekommendationer

Allegrini Valpolicella Superiore, Veneto, Italien, 6010, 99 kr
Château Ksara Reserve du Couvent, Libanon, 12596, 89 kr
Guigal Côtes-du-Rhône, Rhône, Frankrike, 2011, 99 kr
Delta Pinot Noir, Marlborough, Nya Zeeland, 6293, 99 kr
Reserva, Rioja, Spanien, 2710, 99 kr

Alkoholfritt

Lancers Free Rosé, Portugal, 1913, 39 kr
Tranaholms Kråkbär, Sverige, 1916, 79 kr

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här