Hoppa över mixningen om du har bråttom eller föredrar en grövre soppa. Ät gärna något c-vitaminrikt till soppan för att hjälpa kroppen att ta upp järnet som finns i spenaten.
(2 stora portioner)
Yorkshirepudding
Ett enkelt och supersmarrigt tillbehör.
- Värm ugnen till 250 grader. Smöra en muffinsplåt.
- Vispa ihop tre stora ägg, 75 g nyriven parmesan eller annan långlagrad ost och 1 2/3 dl mjöl.
- Vispa ner 1 ½ dl mjölk, lite i taget. Salta och peppra. Häll smeten i formen.
- Grädda tills de är pösiga och gyllene med krämig mitt, drygt 10 minuter. Servera bums.
- 1 liten purjo
- 2 små potatisar
- ½ tsk fänkålsfrö
- 50 g smör eller olivolja
- 2 klyftor vitlök, skalade
- 500 g fryst hackad spenat
- (2 msk finosherry)
- 8 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
- nyriven muskot
Till servering: finstrimlad rå purjo, varma mackor med lagrad ost och skinka eller Yorkshirepudding, se recept här intill.
Gör så här:
- Skiva purjolöken tunt. Skala och grovriv potatisen.
- Fräs purjo, potatis och fänkålsfrö och hela vitlöksklyftor i smöret i en tjockbottnad kastrull, cirka 5 minuter.
- Slå på sherry och buljong och koka upp. Låt sjuda tills potatisen är helt mjuk, 5–10 minuter.
- Rör ner spenaten och koka upp. Mixa soppan slät. Smaksätt med muskot, örtsalt och svartpeppar.