En stadig soppa som verkligen mättar. Passa på att göra av med rotfrukter och grönsaker som börjar bli lite trötta.
(6 portioner)
- 1 stor gul lök
- ½ dl olivolja
- 300 g hårda grönsaker, t ex morot, paprika, rotselleri
- ½ dl risgryn eller basmatiris
- 1 ½ dl röda linser
- ¾ tsk mald eller stött spiskummin
- ¼ tsk kummin
- 1 l vatten
- 1–2 tärningar grönsaksbuljong eller 2 msk lantbuljong
- 1 burk (4 dl) passata, passerad tomat
- ½ dl ajvar, gärna stark
- 2 krm mald kanel
- ¾ dl grov bulgur
- ½ tsk torkad mynta
Till servering: Smulad fetaost, rostade solrosfrön, nyskuren persilja
Gör så här:
- Halvera löken på längden, skala och finhacka. Fräs med olivolja i en stor kastrull.
- Ansa, skala och tärna grönsakerna. Rör ner med löken och fräs blandningen i cirka 5 minuter.
- Rör ner spiskummin, kummin, linser, ris och 5 dl vatten. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet, buljong, tomat, ajvar, kanel och bulgur. Sjud vidare tills linser och bulgur är helt mjuka, cirka 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs.
- Smaka av med örtsalt, chili och mynta. Tamt i smaken? Rör ner mer ajvar! Strö över tillbehören vid servering.