Bröllopssoppa från östra Medelhavet
Bröllopssoppa från östra Medelhavet. Foto: Linus Meyer
På menyn SOPPA

Bröllopssoppa från östra Medelhavet

En stadig soppa som verkligen mättar. Passa på att göra av med rotfrukter och grönsaker som börjar bli lite trötta.

Publicerad 7 mars 2019

(6 portioner)

  • 1 stor gul lök
  • ½ dl olivolja
  • 300 g hårda grönsaker, t ex morot, paprika, rotselleri
  • ½ dl risgryn eller basmatiris
  • 1 ½ dl röda linser
  • ¾ tsk mald eller stött spiskummin
  • ¼ tsk kummin
  • 1 l vatten
  • 1–2 tärningar grönsaksbuljong eller 2 msk lantbuljong
  • 1 burk (4 dl) passata, passerad tomat
  • ½ dl ajvar, gärna stark
  • 2 krm mald kanel
  • ¾ dl grov bulgur
  • ½ tsk torkad mynta

Till servering: Smulad fetaost, rostade solrosfrön, nyskuren persilja

Gör så här:

  1. Halvera löken på längden, skala och finhacka. Fräs med olivolja i en stor kastrull.
  2. Ansa, skala och tärna grönsakerna. Rör ner med löken och fräs blandningen i cirka 5 minuter.
  3. Rör ner spiskummin, kummin, linser, ris och 5 dl vatten. Låt sjuda 10 minuter. Tillsätt resten av vattnet, buljong, tomat, ajvar, kanel och bulgur. Sjud vidare tills linser och bulgur är helt mjuka, cirka 20 minuter. Späd med mer vatten om det behövs.
  4. Smaka av med örtsalt, chili och mynta. Tamt i smaken? Rör ner mer ajvar! Strö över tillbehören vid ­servering.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här