Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Smuts, puts, väck!

Kristian Riboe, 24 år, från Kattegat Gastronomi & Logi i Torekov, blev Årets diskare. Han diskade fortast och felfritt.

Publicerad 1 april 2003

? Jag har flugit hem från Bosnien för att vara med och tävla och jag har betalt resan själv, säger Kristian, som sedan drygt en månad tjänstgör inom Nato som helikopter- och ambulansförare i Doboj i Bosnien.
Kristian tycker det är kul att diska. Det blir vad man gör det till, säger han.
Han gillar grovdisken bäst.
? Jag har jobbat på Kattegat som diskare till och från sedan 1997. En diskare hamnar oftast mellan två läger, servisen och köket. Alla kommer till diskaren och jag tycker det är kul att diska även om det kan bli många timmar och sena nätter.

Sortera ? och det snabbt!
Tävlingen, som gick på Gastro Nord på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm, började med att 40 diskare från hela landet fick kvalificera sig till en av de tio finalplatserna. Uppgiften var att sortera disk på bästa sätt i olika backar och på tid.
Finalisterna fick ta hand om smutsig disk, intorkade matrester och köra allt genom en tio meter lång diskmaskin och sortera.
En jury, med huvuddomaren Kurt Weid från Vår Gård, bedömde hur finalisterna diskade. Det skulle vara i rätt följd, snabbt, helt och rent.

Uppgörelse i disken
De två bästa finalisterna fick sedan tävla mot varandra. Det var Kristian och Marie Andersson från restaurang Pegasus på Åby Travbana i Mölndal som gjorde upp.
Marie, som hade fött barn för tolv dagar sedan orkade inte riktigt hänga med Kristian. Men hon var felfri och otroligt snabb.
? Jag är bäst på att sortera disk. Det är det jag gör på travrestaurangen. Jag arbetar som diskledare och det behövs när vi har 1 700 gäster på en kväll.
Marie hade lilla Sarah med sig som sov lugnt i sin vagn under övervakning av sambon Anders. I pauserna ammade hon barnet.
Hur orkade hon och varför hade hon anmält sig till disktävlingen?
? Jag är trött nu, säger hon efter tävlingen. Och jag kan ju alltid skylla på att jag just fött barn. Sarah skulle ha kommit i mitten av augusti, men kom fjorton dagar senare.

Flygresa och ny bil
Kristian vann 40 000 kronor varav 10 000 går till Kattegat och Marie fick 25 000 kronor varav 10 000 går till Pegasus. Tredje priset på 10 000 kronor gick till Erkki Ahonen och hans arbetsplats restaurang Kuben i Skogås.
Kristian vill åka till USA för sina pengar och Marie tänker lägga vinstpengarna på en bil.
? Det här är en bra tävling och diskarna är en viktig yrkeskår. Vem vill äta god mat på en smutsig tallrik eller dricka ett dyrt vin i ett odiskat glas, säger kocken Robert Nilsson från Kattegat som lovar att betala Kristians flygbiljett till och från Bosnien.
Arrangörer var Wexiödisk, Nordien-System och Diskteknik i samarbete med tidningen Restaurang och Storhushåll.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här