På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Smakrikt sällskaptill långkoket

Till höstens härliga långkok är det riktigt roligt att välja vin. Vi tar fylligt, intensivt till viltgrytan och elegant till den kryddiga karrén.

Publicerad 22 oktober 2015
inlinebild
Ulrika Karlsson matchar gryta och glas. Foto: Annika af Klercker

På hösten använder vi gärna det skog och mark har att erbjuda, från vilt och rotsaker till svamp och sena grödor. De kan i princip kombineras med hur smakrika viner som helst och valmöjligheterna är många.
Från varma områden och länder såsom Kalifornien, Grekland och Sydafrika är de röda vinerna smakrika, de upplevs lena och fylliga i munnen och möter höstmaten med intensitet. Servera de fylliga röda vinerna ur en karaff. Kontakten med syre gör att de smakar och doftar ännu mer.
Välj bland cabernet sauvignon och shiraz, druvor som passar kryddig älggryta. Uppskattas strävhet är de klassiska vinerna från klassiska områden som Bordeaux och Piemonte bra alternativ. De rymmer tanniner och friska syror som rundas av i kombination med mat.
Till den kinesiska karrégrytan hamnar elegantare rött i glaset, viner som med fräschör understryker smakerna i maten snarare än möter dem med full kraft. Druvor som pinot noir, grenache och gamay kommer väl till pass. Vi dricker dem svala, runt 15 grader är lagom.
Sällan häller vi samma vin i maten, speciellt inte om vi lägger några extra tior på något riktigt gott. I stället väljer vi enklare viner av bra kvalitet och utan alltför mycket ekfat och socker. De röda ­från Côtes du Rhône och Languedoc-Roussillon i södra Frankrike brukar lämpa sig att använda i maten.

Fyra goda viner till höstgryta

  1. De Bortoli Yarra Valley Estate Grown Pinot Noir, Australien, 6678, 149 kr, 750 ml
    Elegant och parfymerat med röda frukter, vanilj och kompott med pigg syra. Perfekt till kinesisk gryta!
  2. 2012 Ktima Kir-Yianni Yianakohori Hills, Grekland, 2850, 109 kr, 750 ml
    Mustig fruktdriven nyhet, här samsas ekfat med tryffel, jord och stall. Smakrikt och riktigt gott. 
  3. 2014 Château de Lavison, Frankrike, 3100, 69 kr, 750 ml
    Blå plommon, läder och mossa till fyndpris. Frisk syra och viss bitterhet ger attityd. Gott till rådjursgryta!
  4. Saxhyttegubbens Blåbär 100%, Sverige, 1964, 69:90 kr, 330 ml. Smakrikt med extremt tydlig smak av färska blåbär, går att mildra med sodavatten. Utmärkt alkoholfritt till mustiga grytor. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här