Sensommargodis
Håll kvar sommaren med körsbär i tiramisu och likör. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sensommargodis

Körsbären är sensommarens eget smågodis som passar både i tiramisun och till grillat!

Publicerad 30 augusti 2013
inlinebild
Balsamvinägerrostade körsbär är gott till allt grillat. Foto: Ulrika Pousette

»Det är mycket wow-känsla i ett solvarmt körsbär direkt från trädet. Det glatta, knallröda och ­knapriga skalet, det saftiga fruktköttet. En kort men intensiv tid kan man njuta av svenska, nyplockade körsbär. Men testa att göra likör av bären – då kan man behålla den ljuvliga sommarsmaken hela vintern lång!«

Balsamvinägerrostade körsbär – gott till allt grillat

Till körsbären

  • 500 g söta körsbär eller bigarråer
  • en halv finhackad röd chili
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl balsamvinäger
  • 6 msk råsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Kärna ur körsbären och lägg dem i en ugnsfast form med rosmarinkvistarna och den finhackade chilin. Blanda vatten, vinäger och 4 msk socker. Häll det över körsbären. Strö över resten av sockret. Sätt in formen i ugnen i 20 – 25 minuter.
Ta upp körsbären ur vinägerblandningen och lägg i en skål, täck med aluminiumfolie. Häll vinägern i en liten kastrull och koka ner vätskan tills det är cirka 1 dl kvar. Häll såsen över körsbären och servera till det grillade köttet. Karré, entrecote och annat välmarmorerat kött blir extra gott på grillen!
– 
Om du väljer fläskkarré:
Ta ut köttet ur kylen i god tid. –Salta och peppra ordentligt. Grilla köttet på båda sidor. Köttet ska ha en innertemperatur på cirka 65 grader. Du kan också låta köttet bli färdigt i ugnen. Sätt ugnen på 150 grader och lägg in det grillade köttet med en stek­termometer.
Servera tillsammans med körsbären, en grönsallad och andra tillbehör efter smak. 

Tiramisu ciliegie
(4 – 6 portioner)

Tiramisu

  • 200 g savoiardikex
  • 250 g mascarponeost
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • rivet skal från en citron
  • 1 dl starkt espressokaffe
  • 3 msk mandellikör Disaronno

Körsbärskompott

  • 200 g urkärnade söta körsbär
  • 1 dl strösocker
  • 1 uppslitsad vaniljstång
  • kakao till servering

Rör ihop körsbär och socker i en kastrull och lägg i vaniljstången. Låt körsbären koka upp försiktigt och sjuda i 5 – 10 minuter på svag värme. Låt svalna.
–Dela äggen och lägg gulorna i en skål och vitorna i en annan. Vispa vitorna till ett hårt skum.
–Rör ner mascarponeost och socker i skålen med äggulor och vispa ihop till en jämn fluffig smet. Blanda ner det rivna citronskalet. Vänd sedan ner vitorna. Blanda kaffe och likör i en djup tallrik.
Lägg ett tunt lager äggsmet i formen. Vänd kexen i kaffet och lägg dem i ett tätt lager i formen. Bred ut bären över kexen. Häll på ostsmet så det täcker och gör sedan ett kexlager till. Häll till sist på resten av ostsmeten.
Täck med plastfolie och sätt in i kylskåpet i minst två timmar.
–Ta ut formen strax innan den ska serveras. Sikta kakao genom en tesil i ett täcke över hela kakan.

Körsbärslikör

  • 1,5 l sura körsbär 

  • 20 stötta körsbärskärnor
  • 5 – 6 dl socker

  • en halv snittad vaniljstång
  • 75 cl okryddat brännvin eller vodka

Skölj och kärna ur körsbären, spara 20 kärnor. Stöt kärnorna i en mortel så de går sönder och lägg dem tillsammans med körsbären i en stor, väl rengjord glasburk. Tillsätt socker, vaniljstång och sprit. 
Låt burken stå och dra i tre månader. Sila av genom en silduk och häll upp på rena flaskor.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här