På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Matcha frukt och bär i glaset

Nu bjuder fruktträd och bärbuskar på mycket gott. Välj vin där smaken speglar salladens plommon, såsens körsbär eller äppelröran till laxen!

Publicerad 30 augusti 2013
inlinebild
Ulrika Karlsson är Hotellrevyns vinskribent. Foto: Annika af Klercker

Fruktträden dignar av körsbär och plommon, snart kommer äpplen, päron och annat gott. En underbar tid för att laga mat med frukt och bär.
Feta såser och söta efterrätter får en naturligt fräsch syra av färsk frukt. Syran gör att  vin med friska smaktoner passar alldeles utmärkt till rätter med frukt. Vitt, rött eller sött, huvudråvaran i rätten styr.

Till vilt med färska bär bland tillbehören är det gott med smakrikt rött, gärna från svala klimat som ger viner med spänst och stramare helhet. Välj vin med inslag som speglas i frukt och bär, toner av hallon i vin och hallon i sås är en trevlig kombination. Druvan pinot noir brukar vara ett säkert kort, den röda bärigheten hittas ofta i de röda vinerna från Bourgogne.

Tillbehör som svartvinbärsgelé möter bärtonerna i viner från Bordeaux. En mustig gryta klarar galant regionens smakrika viner.
Äpplen är vanligt i matlagningen . Till rökt lax med krämig sås av äpplen, lök och bostongurka serveras kryddigt vitt vin med riklig smak. Chardonnay med viss fatkaraktär passar matiga sallader med syrliga äpplen.
Till efterrätter är det lätt att hitta dryck. Vita, söta viner funkar generellt till bärpaj och gräddiga efterrätter. Söta, mousserande moscato d–Asti från Italien är bästa tipset till färsk frukt och bär.

 

Tre rekommendationer

2011 Comtes d”Isenbourg Gewurztraminer, Alsace, 2187, 109 kr Lättdrucken trotjänare. Viss restsötma, toner av persika och mango. Gott till rökt lax med äpplen bland tillbehören. 

2006 Clarendelle Rouge, Bordeaux, Frankrike, 3147, 129 kr 
Mogen helhet som präglas av torkad frukt, svarta vinbär, läder och aningen tryffel. Perfekt till bäriga tillbehör.2005 Le Dauphin de Guiraud, Sauternes, Frankrike, 4131, 159 kr
Gjutet till färska bär och frukter, eller till blåmögelost med fruktkompott. Ett komplett, sött vin med ton av gula äpplen och honung.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här