Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sagt upp dig i ren ilska?

En egen uppsägning är bindande och det är mycket svårt att upphäva den. Tänk efter innan du yttrar orden.

Publicerad 13 juni 2012

Det är mycket ovanligt att få ta tillbaka en egen uppsägning, men ibland har du rätt till det.
Enligt en ny dom från Arbetsdomstolen (AD) fick en anställd, vi kallar henne Sara, rätt att återta sin egen uppsägning.
Anledningen till att Sara sade upp sig var att hon blev upprörd efter att hon, som hon upplevde det, fick ta emot orättvis kritik. Det hör också till saken att Sara ofta varit upprörd på arbetsplatsen. Arbetsgivaren var alltså medveten om Saras något ojämna humör.
Sara sade upp sig i vredesmod en fredag och på måndagen skulle hon skriva under en skriftlig uppsägning. Även om hon inte sade rent ut att hon ångrade sig, skrev hon inte under uppsägningen. I stället ritade hon till ett korstecken och skrev ordet »död« efteråt. Senare samma eftermiddag sökte hon upp sin arbetsgivare och förklarade att hon ville ta tillbaka sin uppsägning, men arbetsgivaren gick inte med på det. Men AD kom fram till att arbetsgivaren borde ha accepterat det. Det var ju tydligt att Sara ångrade sig.
Arbetsgivaren vägrade dock att acceptera domslutet, och det innebar att anställningen upphörde och det blev samma sak som om arbetsgivaren hade sagt upp henne.
Och eftersom arbetsgivaren saknade saklig grund för uppsägningen fick Sara alltså behålla jobbet och dessutom skadestånd på 50 000 kronor plus lön.

Normalt sett är det mycket svårt att få ta tillbaka en egen uppsägning. Det är, som det heter, en giltig rättshandling som är omedelbart bindande.
Det finns dock några undantag.
Du kan ha sagt upp dig i uppenbart hastigt mod efter ett upprört meningsutbyte. Det vanligaste är exempelvis att du bråkar med chefen som tycker att du har gjort något fel och du tycker att han är ovanligt dum och så skriker du: »Nej nu står jag inte ut längre, nu slutar jag på den här arbetsplatsen!« och så går du hem. Om du, när du väl lugnat ner dig och kanske pratat med din sambo, ringer och förklarar att du inte menade det där, då bör du få tillbaka din uppsägning.
Samma sak om en anställd är ung eller oerfaren i ­arbetslivet och kanske inte känner till vad som gäller.
Ett annat undantag är när arbetsgivaren mer eller mindre tvingar fram ett agerande från dig så att du säger upp dig för att det inte finns någon annan utväg. Det kallas för att arbetsgivaren bryter mot god sed ­eller på annat sätt agerar otillbörligt. Det behövs inte att arbetsgivaren direkt uppmanar dig att säga upp dig. Det räcker med att arbetsgivaren genom sitt handlande skapat en situation så att det finns en risk att du slutar.

Det finns några andra domar inom det här området och de visar att det ska vara fråga om ganska allvarliga situationer för att en egen uppsägning ska likställas med en uppsägning från arbetsgivarens sida. En dom gällde en kvinna som blev utsatt för sexuella trakasserier och där hennes egen uppsägning blev framtvingad. Men i en annan dom där en chef och en anställd inte drog jämnt och där chefen i vredesmod bad den anställde att gå hem, blev utgången den motsatta. Det var inte otillbörligt.
Domen som gällde Sara ser jag som ett undantag. Det är mycket svårt att ta tillbaka en egen uppsägning. Så tänk efter före innan du säger upp dig. Det är kanske bättre ibland att försöka lösa problemet i stället.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här