Ur artikelarkivet arbetsrätt Arbetsrättsexperten
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Avskedad eller uppsagd?

Det är stor skillnad på att bli avskedad och uppsagd, även om uttryck som »få sparken« används om båda.

Publicerad 22 augusti 2012

Uppsägning är det vanligaste sättet att förlora jobbet på. Den ena grunden för uppsägning är det som kallas arbetsbrist. Nu behöver det inte vara så att det saknas arbetsuppgifter på din arbetsplats. Men när uppsägningen inte handlar om din personliga ­arbetsinsats så kallas det arbetsbrist.
När det handlar en uppsägning som beror på hur du är som anställd kallas det för ­»personliga skäl«.
Det måste finnas saklig grund för att ­arbetsgivaren ska kunna säga upp dig. Och innan din arbetsgivare kan säga upp dig måste man först under­söka om du kan omplaceras till någon ledig tjänst. ­Annars saknar uppsägningen saklig grund.

För uppsägning av personliga skäl kan saklig grund vara att du inte sköter ditt jobb. Du kanske kommer för sent, vägrar lyda order, du kan inte samarbeta med ­chefer eller arbets­kamrater etcetera.
Men det får inte vara fråga om någon enstaka händelse. Och händelserna får inte enbart vara äldre än två månader. Arbetsgivaren får alltså inte vänta för länge. Viktigast av allt – du ska ha möjligheten att ändra dig.
Det innebär att din arbetsgivare har rätt och skyldighet att förklara sitt missnöje med din arbetsinsats, att du måste skärpa dig och riskerar att förlora ditt jobb annars.
Arbetsgivaren måste ta reda på att du har förstått hur allvarligt detta är. Om han eller hon inte gör allt detta, får han i normalfallet inte säga upp dig.

Ibland kallas det här för att du får en varning och du har kanske hört uttrycket »tre varningar och sedan sparken«. Det är fel och mycket förenklat. Det du får är egentligen en tillrättavisning enligt anställningsskyddslagen för att undvika att du sägs upp. Tillrätta­visningen kan vara skriftlig, men det ska naturligtvis finnas grund för den. Det är bra att ha med en facklig representant  när arbetsgivaren lämnar över pappret.
Om arbetsgivaren vill säga upp dig, måste han först varsla dig om uppsägning och berätta det för facket. Då kan facket begära en överläggning. Syftet med den är att ta reda på vad som hänt och om det finns saklig grund för att säga upp dig. Om du sedan blir uppsagd har du rätt till uppsägningstid med lön och ska då arbeta under din uppsägningstid.

Avsked innebär att du omedelbart måste sluta på företaget. Du får alltså ingen uppsägningslön. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att försöka omplacera dig.
Men du kan bara bli avskedad om du begått mycket allvarliga förseelser eller medvetet förstört för arbetsgivaren. Ofta handlar det om stöld, förskingring, våld eller andra grova brott. Man brukar säga att ingen, varken arbetsgivaren eller dina arbetskamrater, ska behöva tåla om du stjäl eller är våldsam på jobbet.

Du får inte heller bedriva konkurrerande verksamhet mot din arbetsgivare. Det brukar också leda till avsked.
Lägg märke till att det inte är en förmildrande omständighet att du arbetat länge om du exempelvis stjäl på jobbet. Du borde veta bättre om du är äldre. Det finns fall i Arbetsdomstolen med stöld av en chokladkaka för 20 kronor. Förtroendet är förbrukat och då kan du bli avskedad.
Även här måste arbetsgivaren först varsla och facket kan begära en överläggning. Så ta kontakt med facket direkt om du blir varslad om uppsägning eller avsked.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här