Så skyddar du dig mot vägglöss
Vägglössen är små, men går att upptäcka med blotta ögat. Foto: Anna-Lena Lundqvist
Fokus VÄGGLÖSS

Så skyddar du dig mot vägglöss

Kryper det över hela kroppen vid tanken på vägglöss? Lugn, bara lugn! Här är våra bästa tips som minskar risken för att du (och jobbet) ska drabbas!

Publicerad 22 maj 2019

Vägglössen finns där vi människor finns. Men det går att hålla dem borta eller begränsa lössens framfart om oturen skulle vara framme.

Fem tips för att inte få med dem hem

  • Byt om efter varje arbetspass.
  • Tvätta arbetskläder i 60 grader efter varje pass. Lämna arbetskläderna på jobbet.
  • Ha gärna separata skåp för privata kläder och arbetskläder.
  • Förvara aldrig privata väskor i hotellrum.
  • Om du misstänker att du kan ha fått löss med dig, tvätta även privata kläder i 60 grader. Lägg eventuella väskor i frysen i minst en vecka.

Fyra förebyggande råd för företaget

  • Skapa rutiner för att regelbundet kolla efter vägglöss i hotellrummen.
  • För journal över rummen. Skriv ner när de kontrollerades senast eller om det har flyttats möbler mellan rummen. På det sättet blir det lättare att spåra och begränsa eventuella angrepp.
  • För att undvika potentiell spridning mellan olika rum är det bra att ta loss dammsugarmunstycket och dammsuga det rent med röret mellan rummen.
  • Teckna ett avtal med någon bekämpningsfirma som kan komma på regelbundna inspektioner.
Kolla i hörnen under sängen. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Fem tecken på att vägglössen flyttat in

  • Kolla efter små svarta prickar – vägglusbajs, rester efter hud­ömsningar och så själva lössen.
  • Leta i sömmar och veck i madrasser, sängkappor och sydda gavlar.
  • Ett annat tillhåll är undersidan av sängramen, i de fyra hörnen vid benen. En ficklampa kan hjälpa till.
  • Hittar du en prick och är osäker? Fukta fingret och dra över pricken. Vägglusbajs innehåller blod och lämnar ofta ett brunaktigt spår.
  • Blodfläckar på lakanen kan också vara ett tecken på vägglöss, men behöver inte vara det.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här