Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så gjordes undersökningen

Publicerad 12 februari 2003

– Medlemssiffror för fack och a-kassa kommer från medlemsstatistiken och gäller december 2002.

– Uppgifter om antalet anställda kommer från Statistiska centralbyrån och gäller november 2002. Den bygger på kontrolluppgifter som företagen skickar in. Bara anställda som tjäna minst 37 900 kronor under året räknas med.
En anställd kan ha haft många arbeten i flera branscher. Då räknas det jobb som personen haft mest lön från. Den som har gjort korta inhopp i hotell- och restaurangbranschen och även haft andra jobb räknas därför inte in.

– »Organiserbara«. Från antalet anställda har vi dragit bort 9,2 procent. De är tjänstemän eller hör till Kommunals avtalsområde. Resten skulle kunna vara med i HRF. Dem kallar vi »organiserbara«.

– »Överorganiserade«
I några län finns det fler medlemmar i fack och a-kassa än det finns jobb i branschen enligt våra siffror. Förklaringen är att några är arbetslösa. Dessutom finns det säsongsjobb, men i vissa fall inte just under november.

– Det finns också företag i hotell-, restaurang- och turistnäringen, som även har annan verksamhet. Om den andra verksamheten är större, så räknas företaget inte som hotell? och restaurangföretag i den här statistiken. Det finns alltså fler arbetsplatser med anställda som skulle kunna vara med i HRF än vad våra uppgifter visar.

<< Tillbaka till huvudtexten

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här