Så ger du tonåringen jobbkoll
Lite vuxenhjälp kan behövas till första jobbet. Foto: Rebecca Elfast
Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så ger du tonåringen jobbkoll

Första jobbet? Så här kan du hjälpa din gullunge att hjälpa sig själv. Viss erfarenhet av tjat är en fördel! Tipsen passar även för den som lämnat tonåren.

Publicerad 17 juni 2014
 1. Beskydda lagom. Låt din tonåring stå upp för sig själv på jobbet. Det är en del av att bli vuxen. Hjälp till ­genom att förbereda och förklara vad som är viktigt, men låt hen klara sig på egen hand.
 2. Fixa medlemskap i facket. Den som läser någon yrkesutbildning på gymnasiet, komvux eller högskola kan bli studerandemedlem i HRF för noll kronor i månaden. Läs mer på www.hrf.net.
 3. Kolla att det finns avtal. Utan avtal finns det inga regler för lön, ob, övertid, schema med mera. Surfa in på www.schystavillkor.se eller kontakta närmsta HRF-avdelning.
 4. Påminn om papper. Se till att arbetsgivaren så snart som möjligt skriver ut ett anställningsbevis och att ­anställningsform, heltid/deltid, start- och slutdatum samt lön står där. Allmän visstidsanställning och vikariat är två vanliga anställningsformer för sommarjobbare. Utan anställningsbevis har din tonåring svårt att bevisa vad hen har rätt till.
 5. Öva på nej till gratisjobb. Vill arbetsgivaren »testa« din son eller dotter med några dagars gratisjobb? Förbered tonåringen så att hen på ett tydligt men trevligt sätt kan förmedla »Jag arbetar gärna, men mot lön.«
 6. Inga osäkra jobb. Den som är under 18 år ska inte jobba ensam och den som är under 16 år ska inte sitta i kassan. På www.av.se/teman/ung finns hela listan över farliga arbetsuppgifter.
 7. Låna ut väckarklockan. Se till att sommarjobbaren får ett schema med sina arbetstider och att det finns start- och sluttider. Kolla också att hen tar sig till jobbet dessa tider.
 8. Säg nej till solskensavtal. Det händer att ungdomar får gå hem tidigare om det är få gäster. Men den som blir hemskickad ska ändå få lön för den arbetstid som står på schemat.
 9. Akta fötterna. Se till att det sitter bra skor på tonårsfossingarna. Den som inte är van att stå och gå hela dagarna kan behöva stöd av något annat än ett par snedgångna tygsneakers.
 10. Ligg på om lönen. Kolla att hen får lön och ett skriftligt lönebesked. Få tonåringen att påpeka eventuella fel. Spara lönebeskeden, de behövs till deklarationen.
 11. Semesterersättning. En kort anställning som ett sommarjobb ger ofta ingen rätt till semester, däremot till semesterersättning. Den ska vara 12 procent enligt lagen, 12,72 procent i HRF:s kollektivavtal med Visita.
 12. Peppa att stanna. Tröttnar din son eller dotter redan efter fyra veckors jobb? Försök ändå att uppmuntra hen att jobba tiden ut, om det inte är fara för barnets hälsa. För den som slutar mitt i ett vikariat kan det vara svårt att få bra referenser till nästa sommar.
 13. Påminn din ton­åring om att be om ett arbetsintyg när jobbet går mot sitt slut. Där ska anställningens längd framgå och vilken typ av tjänst det rört sig om. Arbetsgivaren skriver förhoppningsvis även ett par positiva ord om sin anställde.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.