Dina rättigheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Facket om kollektivavtal

Anställda kan bli blåsta på lön och få sämre villkor. Arbetsgivare kan bli utsatta för oschyst konkurrens från avtalslösa företagare.

Publicerad 17 juni 2014
inlinebild
Malin Ackholt, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Jann Lipka/HRF

Kollektivavtalet behövs, exempelvis när oenighet uppstår, säger HRF:s avtalssekreterare Malin Ackholt.
– Medlemmar kan säga att »Min arbetsgivare är så schyst att vi inte behöver avtal.« Då svarar jag att det brukar funka fram till den dagen då ni inte är överens. Du bör veta vad som förväntas av dig. Utan kollektivavtal har du bara lagstiftningen att stödja dig på och den är inte så detaljerad. Den går inte in på schemaläggning eller ersättning. Många vet till exempel inte att den som uppfyller vissa kriterier när det gäller hur länge man har arbetat kan få en högre semesterersättning. Ersättning för röda dagar brukar bli en aha-upplevelse för dem som sätter sig in i ­kollektivavtalet.

Hur många har tecknat ­kollektivavtal, så kallat hängavtal, direkt med HRF?
– Antalet avtal har stadigt ökat och var 2013 uppe i 5 609. Hotell- och restaurang­facket har under årens lopp varit bra på att teckna avtal. Lokala ombudsmän, assistenter och förtroendevalda har koll på vilka nya ställen som öppnar. Många gånger kan HRF helt enkelt skicka i väg ett avtalsförslag till ett nytt företag och få tillbaka det påskrivet.
Men nu märks en trend, det är inte lika många nya arbetsplatser som tecknar hängavtal med HRF. Under 2013 tecknades 659 nya hängavtal med arbetsgivare, vilket var mer än tvåhundra färre än året innan och trehundra färre än året dessförinnan.  

Vad tänker ni göra åt den utvecklingen?
– Det är viktigt att analysera och se över vår strategi för arbete lokalt med kollektivavtal. Jobbar vi inte lika mycket med frågan som tidigare? Det kan finnas förklaringar som att det har blivit färre förändringar i ägarbilden, vilket också påverkar hur många nya hängavtal det blir.

Hur ser HRF på att krogar som är starka röster i branschen inte tecknar avtal?
– Våra medlemmar kan bli blåsta på lön och förmåner. Dessutom hamnar arbetsgivare med avtal i sämre konkurrensläge. De får konkurrera med allt utom villkoren för de anställda, medan den som inte har avtal kan ge sämre löner och villkor.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här