»Robotarna är väldigt bra på att dra folk«
Det finns sex små beställningsrobotar. De två stora serveringsrobotarna rör sig runt i restaurangen. Foto: Niclas Silverstrand
smart teknik

»Robotarna är väldigt bra på att dra folk«

På Robotrestaurangen i Lidköping är tekniken både dragplåster och en verklig besparing.

Publicerad 16 juni 2016

Mat beställd och serverad av robotar. Låter som framtiden va? Men på Robotrestaurangen i Lidköping är det verklighet. Lite grann i alla fall.
– Robotarna är väldigt bra på att dra folk. Många kommer hit för att vi har robotar. Framför allt familjer med barn. De är lite som vårt Happy meal, säger Ali Khan som driver restaurangen tillsammans med sin fru.

Restaurangen, som serverar blandasiatisk mat, är Europas första »robotiserade« restaurang. Här finns sex små robotar och två stora. De små sitter vid borden och kan ta emot beställningar medan de stora rör sig runt i restaurangen. Men robotarna är inte alltid i tjänst.

Ali Khan, robotarnas ägare.
Ali Khan, robotarnas ägare.

På vardagsluncher och helgkvällar serveras buffé på Robotrestaurangen. Då är robotarna ofta lediga, om det inte är någon gäst som specifikt efterfrågar deras tjänster.
– Om det är någon som vill att roboten ska servera, om det till exempel är någon födelsedag, då kör vi i gång dem. Då är det ett måste.

Robotarna gör mest praktisk nytta när restaurangen har à la carte-buffé. Då beställer gästerna små rätter via bordsroboten för att sedan få dem utburna av en stor robot. Det är väldigt effektivt, säger Ali.

Lugn, robotarna tar inte över!

Robotar och datorer klarar i dag av allt fler arbetsuppgifter som tidigare utförts av människor. Men att oroa sig för det är ingen mening, skriver tanke­smedjan Fores i en ny rapport. Hittills har automatiseringen inte lett till utslagning på arbetsmarknaden. Och även om utvecklingen fortsätter, är det viktigt att komma ihåg att vissa uppgifter får ett ökat värde om en människa utför dem. »En robot må kunna leverera ett mål mat, men en robot kan inte (åtminstone inte under en överskådlig framtid) vara en människa som levererar ett mål mat«, skriver Jesper Roine, Handelshögskolan och Andreas Bergström, Fores. Källa: »Automatiseringens effekter på arbete och fördelning«, Fores

– Det underlättar väldigt mycket. På söndagar sparar vi en anställds arbete på att använda robotarna. Men alla vill inte beställa av robotarna, en del vill hellre beställa av en servitris.

Det var svårigheten att rekrytera personal som fick Ali att börja fundera på robotar.
– Vi har jobbat i branschen i 17 år, och det brukar vara svårt att hitta folk som kan asiatisk matlagning. Så vi tänkte köpa en robotkock. Men så var vi i Thailand och såg de här roliga robotarna, och bestämde oss för sådana i stället.

Nu har Ali och hans fru ensamagenturen på robotarna i Europa. Hittills har det varit en del problem, men Ali tror att så snart felen är åtgärdade kommer det fler robotrestauranger.
– Intresset har varit jättestort. Vi har fått jättemycket uppmärksamhet för att vi har robotarna. Folk älskar robotar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här