På restaurangkedjan Pinchos är tekniken ingen nymodighet, utan en av grundstenarna. Konceptet bygger på att gästerna laddar ner restaurangens egen app till sin smartphone, och sedan gör hela jobbet själva. Nästan i alla fall.
Pinchos kallar sig Sveriges, kanske världens, enda app-restaurangkedja. Den första restaurangen öppnade 2012 här i Göteborg. I dag finns det 18 stycken, utspridda över landet. Den här, vid Heden i Göteborg, är det nyaste tillskottet.
– Gästerna bokar bordet, de beställer från menyn och när maten är klar får de en pushnotis, då går de och hämtar den. Sedan betalar de via appen. Men de slipper diska, säger Magnus Larsson som är etableringsansvarig.
Kvällsservicen börjar så smått rulla i gång, vid borden sitter gäster och tittar på sina mobiler. Men för den som vill ha mänsklig kontakt är serveringspersonalen aldrig långt borta, berättar servitrisen Amanda Tegeberg.
– Vi brukar börja med att förklara hur det går till, och sedan finns vi här hela tiden och kan svara på frågor.




För den som inte själv har en smartphone finns det surfplattor till låns. Och för den som har en telefon med dåligt batteri finns det laddningspuckar. Här finns till och med låneglasögon för den som råkat glömma sina hemma. Inga ursäkter för att inte beställa digitalt, alltså. Men de allra flesta är väldigt positiva till konceptet, säger Amanda.
– De tycker att det är roligt. Ibland kommer det äldre och blir lite sura för att det inte finns någon vanlig meny, men det brukar ha vänt när de går härifrån.
Gästerna sköter det mesta själva. Amandas arbete handlar därför mest om att plocka disk och ta betalt av de gäster som inte kan eller vill betala via appen. Men trots det tycker Amanda att kontakten med gästerna är bättre här än på andra ställen hon arbetat på.
– Man kanske inte pratar så mycket, men det man säger behöver inte bara handla om maten.
Oftast har jag ungefär en halv sekund med gästen när de hämtar sin drickaJohan Andersson, bartender
Inte heller bartendern Johan Andersson har särskilt mycket kontakt med gästerna. Till baren går de när de ska hämta den dryck som de beställt via appen. När Johan ställt fram beställningen skickar han ett meddelande till gästen om att allt är klart.
– Oftast har jag ungefär en halv sekund med gästen när de hämtar sin dricka. Då gäller det att klämma in något trevligt att säga, så att de känner sig sedda och hörda.
Trots det tycker han att konceptet gör relationen med gästerna mer avslappnad.
– Man kan vara sig själv, vara lite mer pajas. Det behöver inte vara så korrekt.
Appen ställer också vissa krav på produkterna, berättar Johan.
– I app-menyn finns bilder på allt. Det gör det viktigt att allt verkligen ser exakt likadant ut. Det är väldigt tydligt, det tycker jag är bra.

Magnus Larsson säger att app-idén började som en kul grej men blev till något annat.
– Det började nog mest som en gimmick, men var så väldigt effektivt. Eftersom gästen beställer och hämtar maten själv kan vi hålla nere kostnaderna, vi kan ju ha färre anställda. Till exempel, på ett så här stort ställe hade vi annars behövt ha en person som bara går runt med kortmaskinen och tar betalt, säger han.
Å andra sidan har den personal som finns betydligt mer tid att vara med gästerna.
– De ska ju inte bära en massa grejer. I stället kan de hjälpa gästen och prata om ditten och datten. De kan socialisera i stället för att jaga runt med grejer. Det är jätteviktigt.
Kedjan växer, innan året är slut kommer de att vara runt 35 restauranger, säger Magnus. Ett mål är att restaurangerna ska bli helt pappersfria. Än så länge kan gäster som vill få sitt kvitto utskrivet, och i köket kommer beställningarna på pappersbongar. Det sistnämnda har Magnus försökt ta bort, hittills utan framgång.
– Vi som jobbar med digitalisering vill ju gärna bli av med pappret, men klassiska kockar vill ha en bong att sätta upp. I dag har vi ett system där de får bongar på skärmar i köket, men de vill ändå ha pappersbongar. Men vi ska nog få bort dem så småningom.