På menyn Proffstipset
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Prioratvinerna passar till mustig höstmat

Priorats unika förutsättningar ger viner med sällsam karaktär, 100-åriga rankor av Cari√±ena och Garnacha ger druvor med arom och struktur.

Publicerad 22 oktober 2009

Det lilla området Priorat sydväst om Barcelona är trendigt. Distriktets glömda terroir, höga kvalitetstänk och småskalighet gör att vinerna hyllas världen över och priserna blir därefter. Priorats unika förutsättningar ger viner med sällsam karaktär, 100-åriga rankor av Cariñena och Garnacha ger druvor med arom och struktur. I blandningar med Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah blir resultatet massivt med yppig frukt, frisk syra och behaglig strävhet, något som tilltalar dagens vindrickare.

Kraftfulla karaktärer
och naturligt hög alkohol gör att vinernas främsta användningsområde är smakrika rätter, gärna med animaliska förtecken. Själv plockar jag fram prioratvinerna när det vankas höst och kraftiga smaker. Vilt, svamp och rotfrukter är helt i vinernas linje. Mustiga grytor, stuvningar och rejäla soppor passar till dess täta struktur och intensiva smakrikedom. I det lantliga Priorat lagas ingen komplicerad gastronomi, enkla, rättframma rätter är tradition och gör vinerna rättvisa.

Stuvade kantareller och grillat kött eller en svensk tolkning av bourguignonne med älg och höstsvamp smakar ljuvligt till de mustiga röda vinerna. Pasta med karljohansvamp och en skvätt grädde klarar vinets rika smaker, likaså gräddig svampsoppa med valfri höstsvamp eller krämig risotto med svart trumpetsvamp.
Ett tips är att tillsätta viss syra i rätterna för att dämpa Priorats naturligt friska syrlighet, helheten blir då rund och balanserad.

Unga viner från
Priorat  ut­vecklas underbart om de hälls i karaff innan servering. Kontakten med syre gör att karaktären får tydligare aromer och vinet upplevs mjukt och behagligt.

Prioriterat från Priorat

  • 2003 Finca el Puig, Cellers Fuentes, Priorat, Spanien, 189 kronor. Nr 2737.
  • 2006 Les Terrasses, Alvaro Palacios, Priorat, Spanien, 259 kronor. Nr 85516.
  • 2006 Torroja del Priorat, Eben Sadie, Priorat, Spanien, 346 kronor. Nr 95326.
  • 2004 Miserere, Costers del Siurana, Priorat, Spanien, 469 kronor. Nr 73060.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här