Palsternackssoppa
Palsternackssoppa med gröna ärtor och kryddig citronyoghurt. Foto: Linus Meyer
På menyn garam masala

Palsternackssoppa

Den milda och aromatiska kryddblandningen garam masala går hem hos många barn. Ändå är den komplex nog att tilltala vuxna – och den trivs utmärkt med svenska rotsaker som i denna soppa.

Publicerad 2 mars 2018

(4 portioner)

En barnvänlig soppa som blir vuxen vid bordet med hjälp av kryddyoghurt. Öka ingefäran för piggare hetta.

  • 500 g palsternackor
  • 50 g smör
  • ½ purjo
  • 225 g frysta gröna ärtor
  • 1–3 msk grovhackad ingefära
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk lantbuljongpulver
  • salt
  • 5–7 dl vatten

Kryddyoghurt

  • 2 dl tjock yoghurt, 10%
  • ¾ tsk garam masala
  • 1 msk pressad citron
  • finrivet skal av ¼ citron
  • chiliflingor eller het sås efter behag
  • ½ tsk socker

Gör så här:

  1. Skala palsternackan om det behövs. Ansa och tärna grovt. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull med ­smöret. Fräs sakta. Dela purjon på längden och skölj. Skiva tjockt. Blanda med palsternacka och ingefära. Fortsätt att fräsa tills allt är helt mjukt.
  2. Blanda yoghurt, garam masala, pressad citron, citronskal, chili och socker. Smaka av med salt.
  3. Rör ner mjölk, buljongpulver och ärtor med palsternackorna och låt puttra någon minut.
  4. Mixa soppan slät och tillsätt vattnet lite i taget till lagom konsistens. Häll tillbaka i kastrullen. Värm och smaka av. Servera med yoghurten som tillbehör.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här