Den milda och aromatiska kryddblandningen garam masala går hem hos många barn. Ändå är den komplex nog att tilltala vuxna – och den trivs utmärkt med svenska rotsaker som i denna soppa.
(4 portioner)
En barnvänlig soppa som blir vuxen vid bordet med hjälp av kryddyoghurt. Öka ingefäran för piggare hetta.
- 500 g palsternackor
- 50 g smör
- ½ purjo
- 225 g frysta gröna ärtor
- 1–3 msk grovhackad ingefära
- 3 dl mjölk
- 1 msk lantbuljongpulver
- salt
- 5–7 dl vatten
Kryddyoghurt
- 2 dl tjock yoghurt, 10%
- ¾ tsk garam masala
- 1 msk pressad citron
- finrivet skal av ¼ citron
- chiliflingor eller het sås efter behag
- ½ tsk socker
Gör så här:
- Skala palsternackan om det behövs. Ansa och tärna grovt. Lägg i en stor tjockbottnad kastrull med smöret. Fräs sakta. Dela purjon på längden och skölj. Skiva tjockt. Blanda med palsternacka och ingefära. Fortsätt att fräsa tills allt är helt mjukt.
- Blanda yoghurt, garam masala, pressad citron, citronskal, chili och socker. Smaka av med salt.
- Rör ner mjölk, buljongpulver och ärtor med palsternackorna och låt puttra någon minut.
- Mixa soppan slät och tillsätt vattnet lite i taget till lagom konsistens. Häll tillbaka i kastrullen. Värm och smaka av. Servera med yoghurten som tillbehör.