Nu bär det av!
Foto: Stefan Wettainen
På menyn Efter jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Nu bär det av!

Först jordgubbarna. Sedan hallon och blåbär. Att plocka och äta direkt ur handen är oslagbart, men här är några sköna recept som tar tillvara det bästa med bären.

Publicerad 25 juni 2009

Bland tuvor, mossa och snår hittar vi de små guldklimparna som förmår förgylla den mest anonyma dessert eller frukoststund. Alldeles gratis. På senare år har man dessutom upptäckt att bär är otroligt hälsosamma. De är fettsnåla och laddade med unika antioxidanter. Generellt säger man att ju mörkare bär desto nyttigare är de. Nyligen kom forskare fram till att jordgubbar innehåller 5-10 gånger så mycket antioxidanter som äpplen.
Det finns med andra ord all anledning att gå loss på bären i sommar.

Vinbärskolapaj
Kolapaj med röda vinbär, dinkel och kanel är en ljuvligt syndig efterrätt där de syrliga bären blir den perfekta kontrasten till kolabottnen.Vinbärskolapaj

  • 3–4 dl röda vinbär
  • 175 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 dl dinkelgryn (kan ersättas med havregryn)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl ljus sirap

Gör så här:
Smält 125 gram smör och blanda med dinkel, kanel och strösocker. Rör ner mjölet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Smörj noggrant en pajform, cirka 22 cm i diameter. Tryck ut pajdegen så gott det går och grädda nederst i ugnen tills den får lite färg, 15 minuter i 200 grader. Låt svalna.
Under tiden gör du kolasmeten. Låt grädde, sirap och muscovadosockret koka ihop till en tjock smet i 20– 45 minuter.
Prova om den är färdig genom att hälla en droppe i ett glas kallt vatten. Den ska inte rinna ut, men fortfarande vara mjuk. Koka annars ytterligare en stund och gör om testet tills du får en lagom seg kolasmet.
Rör ner vaniljsocker och resten av smöret i kolasmeten och låt svalna. Fördela kolasmeten ovanpå pajskalet och ställ den kallt. Lägg på bären strax före servering.

Jordgubbsceviche

Jordgubbar passar väldigt bra i »matiga« rätter också. En ceviche med jordgubbar och mango blir ett spännande smakmöte.

  • 300 g pinfärsk rensad vit fiskJordgubbsceviche
  • 2 tsk havssalt
  • 1/2 dl limesaft
  • 1/2 l färska jordgubbar
  • 1/2 rödlök
  • 1 tsk hackad färsk ingefära
  • 1/2 orange chili
  • 1 mogen mango
  • 2 gula tomater
  • 1 orange paprika
  • 2 msk grovhackad färsk koriander
  • 2 msk riven färsk basilika
  • 1–2 tsk flytande honung
  • valfri peppar

Gör så här:
Skär fisken i kuber och blanda med saltet. Låt dra i ett durkkärl av plast i en timme. Lägg över i en skål och blanda med limesaft. Låt dra i ytterligare en timme.
Skiva jordgubbarna, finhacka rödlöken, ingefäran och chilin. Kärna ur mango, tomater och paprika och tärna fruktköttet.
Blanda försiktigt fisk, jordgubbar, mango, lök, chili med örter och honung. Smaka av med salt, lime och peppar.
Låt samla smak i en kvart, servera i glas och dekorera med en extra jordgubbe.

Chokladhallonmousse

  • 150 g mörk choklad, 70%Hallonmousse
  • 2 msk flytande honung
  • 2 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl färska hallon
  • 1 msk florsocker
  • Till servering: vispad grädde

Gör så här:
Smält choklad och honung i vattenbad eller försiktigt i ­mikron. Låt svalna lite. Vispa äggen luftiga och blanda med chokladen under ständig omrörning. Vispa grädden, blanda ner i omgångar utan att röra för mycket. Rör försiktigt ner hallonen, spara några att dekorera med.

Blåbärssemifreddo

Semifreddo betyder »halvkall« på italienska, ett slags mellanting mellan glass och parfait. Här en fräsch variant med limoncello och blåbär.

  • 2 äggBlåbärssemifreddo.
  • 5 msk socker
  • 1 dl pressad citronsaft
  • rivet skal från 1 citron
  • 250 g blåbär (spara några till dekoration)
  • 1/2 dl limoncello
  • 2 dl vispgrädde
  • eventuellt lite färsk mynta

Gör så här:
Vispa äggulor och socker pösigt. Tvätta citronen och riv skalet.
Tillsätt citronsaft, skal, blåbär och limoncello.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa grädden fluffig. Vänd försiktigt ner både äggvitor och grädde i citronsmeten.
Häll upp i små formar eller en stor och ställ in i frysen ett par timmar. Dekorera med extra blåbär och kanske några färska mynta­blad.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här