Vacker rätt med ”nyttiga” smaker. Ta färdig majonnäs om du känner dig lite matt.
(2 portioner)
Går bra att variera med det du har hemma.
- 200 g laxfilé, gärna fryst halvtinad
- 2 msk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
- 3 portioner jasminris, gärna brunt
- kycklingbuljong eller lantbuljong
- cirka ½ msk risvinäger eller äppelcidervinäger
- ½ tsk socker
Majonnäs
- 1 ägg
- 1 tsk fransk senap
- 1 ½ msk pressad lime
- 3 dl neutral jordnöts- eller rapsolja
- finrivet skal av ½ lime
- wasabi eller finriven pepparrot
Till servering: gari (sushiingefära), skivade morötter, skalad tärnad gurka, skivad salladslök, chiliflingor
Gör så här:
- Skär laxen i stora bitar och blanda med ljus soja. Låt marinera medan du fixar i ordning resten.
- Koka riset, men med buljong i stället för vatten. Lägg ner laxbitarna sista fem minuterna och låt dem ånga under lock. Ta upp laxen och dela i mindre bitar.
- Smaka av riset med socker och vinäger. Arrangera ris och tillbehör i en liten skål.
- Gör majonnäsen: Blanda ägg, senap och pressad lime i en hög skål. Mixa slätt med stavmixer. Mixa ner oljan lite i taget, tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med mycket wasabi och en gnutta socker.