Mustigt ris med lax och wasabimajonnäs
Laxbowl med wasabimajonnäs. Foto: Linus Meyer
På menyn FÖRKYLNINGSMAT

Mustigt ris med lax och wasabimajonnäs

Vacker rätt med ”nyttiga” smaker. Ta färdig majonnäs om du känner dig lite matt.

Publicerad 8 oktober 2018

(2 portioner)
Går bra att variera med det du har hemma.

  • 200 g laxfilé, gärna fryst halvtinad
  • 2 msk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
  • 3 portioner jasminris, gärna brunt
  • kycklingbuljong eller lantbuljong
  • cirka ½ msk risvinäger eller äppelcidervinäger
  • ½ tsk socker

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 ½ msk pressad lime
  • 3 dl neutral jordnöts- eller rapsolja
  • finrivet skal av ½ lime
  • wasabi eller finriven pepparrot

Till servering: gari (sushiingefära), skivade morötter, skalad tärnad gurka, skivad salladslök, chiliflingor

Gör så här:

  1. Skär laxen i stora bitar och blanda med ljus soja. Låt marinera medan du fixar i ordning resten.
  2. Koka riset, men med buljong i stället för vatten. Lägg ner laxbitarna sista fem minuterna och låt dem ånga under lock. Ta upp laxen och dela i mindre bitar.
  3. Smaka av riset med socker och vinäger. Arrangera ris och tillbehör i en liten skål.
  4. Gör majonnäsen: Blanda ägg, senap och pressad lime i en hög skål. Mixa slätt med stavmixer. Mixa ner oljan lite i taget, tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med mycket wasabi och en gnutta socker.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här