Mustigt ris med lax och wasabimajonnäs
Laxbowl med wasabimajonnäs. Foto: Linus Meyer
På menyn FÖRKYLNINGSMAT

Mustigt ris med lax och wasabimajonnäs

Vacker rätt med ”nyttiga” smaker. Ta färdig majonnäs om du känner dig lite matt.

Publicerad 8 oktober 2018

(2 portioner)
Går bra att variera med det du har hemma.

  • 200 g laxfilé, gärna fryst halvtinad
  • 2 msk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
  • 3 portioner jasminris, gärna brunt
  • kycklingbuljong eller lantbuljong
  • cirka ½ msk risvinäger eller äppelcidervinäger
  • ½ tsk socker

Majonnäs

  • 1 ägg
  • 1 tsk fransk senap
  • 1 ½ msk pressad lime
  • 3 dl neutral jordnöts- eller rapsolja
  • finrivet skal av ½ lime
  • wasabi eller finriven pepparrot

Till servering: gari (sushiingefära), skivade morötter, skalad tärnad gurka, skivad salladslök, chiliflingor

Gör så här:

  1. Skär laxen i stora bitar och blanda med ljus soja. Låt marinera medan du fixar i ordning resten.
  2. Koka riset, men med buljong i stället för vatten. Lägg ner laxbitarna sista fem minuterna och låt dem ånga under lock. Ta upp laxen och dela i mindre bitar.
  3. Smaka av riset med socker och vinäger. Arrangera ris och tillbehör i en liten skål.
  4. Gör majonnäsen: Blanda ägg, senap och pressad lime i en hög skål. Mixa slätt med stavmixer. Mixa ner oljan lite i taget, tills du fått en tjock majonnäs. Smaka av med mycket wasabi och en gnutta socker.