Kyckling och vitlök i en varm och lättlagad soppgryta. Perfekt både för förkylningsdagar och en vanlig gråmurrig eftermiddag.
(2 portioner)
Laga soppgrytan till en sjukling du älskar. Om det är du själv som är klen – hoppa över rostningen av grönsaker, låt dem bara sjuda med i soppan fem minuter.
- 200 g kycklinglårfilé
- 8 dl kycklingbuljong
- ½ dl marsala, PX-sherry, halvtorr sherry eller madeira
- 1 stjälk selleri
- 2 klyftor vitlök, skalade
- 100 g penne-pasta
- 2 krm salvia (eller 1 tsk strimlad färsk)
- 1 krm rosmarin (eller ½ tsk strimlad färsk)
- 1 liten röd paprika, gärna spetsig
- ½ liten zucchini
- 2 dl majskorn, färska eller frysta
- smör och olivolja till stekning
- örtsalt, nymald svartpeppar
Till servering: finstrimlad persilja eller andra örter
Gör så här:
- Putsa kycklingfilén och skär i kuber lite större än sockerbitar. Hetta upp 1 msk smör i en tjockbottnad kastrull. Bryn kycklingbitarna snabbt. Tillsätt vin, buljong och två hela vitlöksklyftor.
- Skiva sellerin och lägg ner. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter med locket på glänt.
- Rör ner penne, salvia och rosmarin. Låt koka ytterligare cirka 10 minuter med locket på glänt, tills pennen är lagom spänstig. Rör om då och då.
- Under tiden tärnar du paprika och zucchini. Hetta upp en stor stekpanna på hög värme. Ös ner grönsakerna, salta och rosta under omrörning tills de fått lite färg och mjuknat.
- Fiska upp vitlöksklyftorna ur soppan och pressa ner dem. Vänd ner grönsakerna i grytan. Peppra som en tok och smaka av.