Kycklinggryta med penne, vitlök och rostade grönsaker
Kycklinggryta med vitlök och rostade grönsaker. Foto: Linus Meyer
På menyn

Kycklinggryta med penne, vitlök och rostade grönsaker

Kyckling och vitlök i en varm och lättlagad soppgryta. Perfekt både för förkylningsdagar och en vanlig gråmurrig eftermiddag.

Publicerad 8 oktober 2018

(2 portioner)
Laga soppgrytan till en sjukling du älskar. Om det är du själv som är klen – hoppa över rostningen av grönsaker, låt dem bara sjuda med i soppan fem minuter.

  • 200 g kycklinglårfilé
  • 8 dl kycklingbuljong
  • ½ dl marsala, PX-sherry, halvtorr sherry eller madeira
  • 1 stjälk selleri
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 100 g penne-pasta
  • 2 krm salvia (eller 1 tsk strimlad färsk)
  • 1 krm rosmarin (eller ½ tsk strimlad färsk)
  • 1 liten röd paprika, gärna spetsig
  • ½ liten zucchini
  • 2 dl majskorn, färska eller frysta
  • smör och olivolja till stekning
  • örtsalt, nymald svartpeppar

Till servering: finstrimlad persilja eller andra örter

Gör så här:

  1. Putsa kycklingfilén och skär i kuber lite större än ­sockerbitar. Hetta upp 1 msk smör i en tjockbottnad kastrull. Bryn kycklingbitarna snabbt. Tillsätt vin, buljong och två hela vitlöksklyftor.
  2. Skiva sellerin och lägg ner. Koka upp och låt sjuda ­i 10 minuter med locket på glänt.
  3. Rör ner penne, salvia och rosmarin. Låt koka ytter­ligare cirka 10 minuter med locket på glänt, tills pennen är lagom spänstig. Rör om då och då.
  4. Under tiden tärnar du paprika och zucchini. Hetta upp en stor stekpanna på hög värme. Ös ner grön­sakerna, salta och rosta under omrörning tills de fått lite färg och mjuknat.
  5. Fiska upp vitlöksklyftorna ur soppan och pressa ner dem. Vänd ner grönsakerna i grytan. Peppra som en tok och smaka av.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här