Mustiga smaker i november
Foto: Colourbox
På menyn dryck

Mustiga smaker i november

Svamp, skaldjur, rotfrukter – nu är det säsong för mycket gott. Här är några smakstinna vinval som passar till höstköket.

Publicerad 10 november 2017

Hösten har gjort sitt inträde med besked, en årstid som är spännande ur en gastronomisk synvinkel. Framför allt om man älskar att botanisera bland närproducerat och råvaror som finns i det vilda.

2015 Musella Valpolicella Superiore, 2393, 119 kr. Trotjänare till höstens smaker, mörka bär och basilika med nougat i eftersmaken.

Bland odlat finns pumpa, kål, rotfrukter och äpplen. Det är rekordår för svamp och jakten är i full gång, vilt kommer finnas på menyn lång tid framöver. Vi är mitt i skaldjurstider, hummer och krabba smakar bäst under hösten.

2012 Club Privado Reserva, Spanien, 4570, 109 kr. Mustigt från Rioja, intensivt av körsbär, choklad, kola och torkad dill. Till viltgrytan!

Efter första frosten är det fritt fram att plocka slånbär, bär som bidrar med syra i maten. De sista örterna dröjer sig kvar som en påminnelse om sommaren.
Årstiden lockar med rika smaker, något som bidrar till att smakstinna, fylliga röda viner äntligen kommer till sin rätt.

2016 Grüner Veltliner Pratsch, Österrike, 2922, 89 kr. Underbart till skaldjursfrossa, livlig syra, inlagda päron, vitpeppar och verbena.

Klassiska ursprung som Rioja, Piemonte och Valpolicella rekommenderas. Eller elegant pinot noir om man föredrar att vinet understryker maten snarare än möter med full kraft.

Till naturella skaldjur passar friska vita viner av grüner veltliner, sauvignon blanc och riesling.
Anrättade skaldjur – gratinerade, i patéer eller i soppor kombineras med fylligt vitt såsom ekfatslagrad chardonnay.
Och för ölälskare är tiden inne för ale, PA är en stil som matchar höstens spännande råvarukombinationer.