Friskt vitt till asiatiskt smakrikt
Friskt vitt eller ett fräscht veteöl är bra sällskap till smakstark asiatisk mat. Foto: Colourbox
På menyn dryck

Friskt vitt till asiatiskt smakrikt

Mat med intensiva smaker och kanske lite hetta – då passar det med fräsch dryck. Testa veteöl ­eller torra vita viner med restsötma.

Publicerad 8 december 2017
2016 Gustave Lorentz Gewurz­traminer
Réserve, Frankrike, 5244, 99 kr. Blommor, persika och inlagda päron, passar nudel­sallad.

De asiatiska köken består av många olika inriktningar och smaker. Koreansk bulgogi, kinesisk mapu tofu, japansk sukiyaki, vietnamesiska vårrullar och thailändsk tom yam är alla asiatiska vardagsrätter med helt olika smakbryggor.

Gemensamma nämnare är intensiva smaker och mer eller mindre tilltagen hetta, något som gör att kombinationen med dryck är knepig.
Önskar vi alkohol i glaset är veteöl ett säkert kort, den sötsyrliga karaktären mildrar de asiatiska kryddningarna.

Poppels Bryggeri Belgisk Wit, Sverige, 88218, 19.90 kr. Perfekt till kryddiga rätter med koriander.

Väljer vi vin lyckas vi bäst bland torra vita viner med viss restsötma eller halvtorra vita med frisk syra. Sötma i vinet lindrar hetta medan syra lyfter fram smakerna i maten. Hur mycket av grundsmakerna som bör finnas i vinet är en smaksak, man får helt enkelt prova sig fram. Riesling och gewürztraminer är druvor som matchar de asiatiska köken mycket bra.

2015 Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 6257, 125 kr. Älskar producentens viner. Exotisk frukt, frisk syra, läcker sötma Köp!

Ett tips är att undvika viner med mycket ekfatskaraktär och viner med eldig alkohol, de har en tendens att förstärka hettan i maträtterna. Undvik även röda viner med kännbara tanniner, strävheten framhäver bitterheten i det som serveras.
Om man vill dricka rött till asiatisk mat är det mjuka röda viner med pigg syra som passar bäst. Druvan gamay är en favorit för lyckade kombinationer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här