”Har alltid älskat att baka och laga mat”
Kocken Moa Allekvist på Scandic Kiruna. Foto: Hans-Olof Utsi
Porträttet Moa Allekvist

”Har alltid älskat att baka och laga mat”

När Scandic flyttade till Kirunas nya centrum följde Moa Allekvist med. Men än så länge bor hon kvar i den gamla stadskärnan, där sättningarna får hela huset att skaka.­

Publicerad 23 april 2025

I Kiruna lockas många unga av de höga lönerna i gruvan. Men inte Moa Allekvist.
Hon visste tidigt att hon ville bli kock.
– Jag har alltid älskat att baka och laga mat. Det finns en massa bilder på mig som liten, där jag rör i grytor och skalar grönsaker, säger hon.

Vad är det som är så roligt?
– Jag tycker om att stå i min egen värld och skapa något. Man är så fri i matlagningen och kan göra vad man vill. Det är också väldigt roligt att se hur glada folk blir över det jag bakar eller lagar. Små ansträngningar kan göra en persons hela dag.

I gymnasiet började Moa som praktik­lärling på Scandic Ferrum i Kiruna.
Sedan blev hon kvar.
När hotellet stängde i Kirunas gamla stadscentrum för tre år sedan, flyttade hon med till det nybyggda Scandic Kiruna.

Kocken Moa Allekvist i köket på Scandic Kiruna.
Moa Allekvist är skyddsombud, kock och teamleader på Scandic Kiruna. Foto: Hans-Olof Utsi

– Vi öppnade det nya hotellet och stängde det gamla på samma dag.
Det var kaotiskt och stressigt, men det gick bra, säger Moa.

Bättre kök på Scandic Kiruna

Hon tycker att det nya hotellet är bättre.
– Det är mysigare, mer öppet och känns hemtrevligare. Och så har vi ett större kök med mer arbetsytor.

Moa Allekvist och kollegorna fick dessutom vara med och påverka inriktningen på den nya restaurangen.
– Den dåvarande chefen frågade ofta om våra åsikter. Det gjorde att vi kände oss inkluderade. Då var vi också mycket friare och hade en meny som var anpassad efter det norrländska köket med mycket ren och fisk, säger hon.

Men numera måste de ha samma Scandicmeny som resten av landet.
– Jag tycker att det är trist. Många gäster frågar efter lokal mat. Men vi har fortfarande en dagens rätt där vi kan välja vad vi vill.

Vi får hela tiden nya datum för när vi kommer att behöva flytta.

Själv bor hon kvar i Kirunas gamla stadskärna. Huset ligger inom området som riskerar att rivas.
– Vi får hela tiden nya datum för när vi kommer att behöva flytta.

Känner du av sättningarna där du bor?
– Ja, hela huset skakar. Då är det lätt att tänka: »Kommer vi att rasa och åka ner i jorden nu«? Man är ganska van vid det, men vissa gånger är det extremt läskigt.

Skyddsombud på jobbet

Men Moa Allekvist trivs i Kiruna och på sitt jobb.
Nu är hon skyddsombud också. Kollegorna kommer ofta med saker som de vill att hon ska ta upp med cheferna.

Moa Allekvist

  • Ålder: 22 år.
  • Bor: I Kirunas gamla centrum.
  • Gör: Kock, teamleader och skyddsombud i köket på Scandic Kiruna.
  • Om facket: ”Det är viktigt att engagera sig för att se till att man har sina rättigheter på jobbet.”

Hon skulle gärna engagera sig mer och gå fler utbildningar.
Men det är svårt att få tid till det.
Dessutom lider Moa av social fobi och tycker att det är obehagligt att resa i väg och gå på kurs med personer som hon inte känner.
– Då blir jag som en mussla som kryper in i sitt skal, säger hon.

– När jag började på Scandic var det extremt. Då gick jag och gömde mig och undvek alla situationer som jag visste var jobbiga. Ibland serverade vi maten själva. Sådana saker, att gå ut till ett bord med tio personer, var jättejobbigt.

Tack vare kollegorna har Moa lyckats träna bort mycket av den sociala fobin.
– De har pushat mig att utmana mig själv i min egen takt. Känner jag att det blir för jobbigt så kan jag pausa och andas och komma tillbaka när jag är redo. Det har gjort jättestor skillnad.
Det är mycket tack vare mina ­kollegor som det har blivit bättre.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här