Mamma Päivis kalljästa bullar
Bullar med fyllning av vaniljsocker, florsocker och smör. Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Mamma Päivis kalljästa bullar

Päivi Lidmans nybakade bullar går att göra långt i förväg - degen kan jäsa hela dagen!

Publicerad 9 maj 2014
inlinebild
Päivi Lidman. Foto: Stefan Wettainen

Bakom varje stor kock finns en hjälte till mamma. Päivi Lidman lärde sonen Tommy Myllymäki  att baka. När hon tipsade sonen Tommy Myllymäki om att Julita Wärdshus var till salu var villkoret för att han skulle ta över att hon ställde upp som alltiallo och moraliskt stöd.
– Jag har alltid gillat att baka och tycker om att experimentera, precis som Tommy. Han var bara tre år när han bestämde sig för att bli kock, så jag är inte förvånad, säger Päivi Lidman.

Mamma Päivis kalljästa bullar
35–40 stycken

  • 400 g smör
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • 0,75 dl kall mjölk
  • 6–7 msk strösocker
  • 1 liten nypa salt
  • 40 g jäst
  • 250 g florsocker
  • 1 msk vaniljsocker

Blanda 300 g smör och mjöl till en grynig massa. Vispa ihop ägg, mjölk, strösocker, salt och jäst tills jästen löst upp sig. Tillsätt till mjölblandningen och arbeta ihop till en smidig deg.

Kavla ut till en halv centimeter tjock platta. Blanda florsocker, vaniljsocker och 100 g smör och bred ut massan på plattan.

Rulla ihop och skär i två centimeter tjocka skivor. Lägg i pappers­formar och låt jäsa på kall plats i ett par timmar.

Grädda i 8 minuter i 225 ­grader när det är fikadags.

 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här