På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Dryck till ägg — visst går det!

Vin och ägg -- hu! Smakerna krockar i munnen. Satsa på rätter med »vinvänliga« ingredienser som lök, grädde och svamp.

Publicerad 27 mars 2014
inlinebild
Ulrika Karlsson vet vilka drycker som klarar äggrätter. Foto: Annika af Klercker

Det finns råvaror och smaker som fungerar med vin. Men det finns också motsatsen. Ägg är en typisk svår råvara. Röda viner lider mest, resultatet kan bli bittert, surt och strävt. Även vita viner bjuder på en hel del fällor. Ägg tar fram vinernas sämsta sida, ett kokt ägg »au naturel« gör att vinet upplevs metalliskt och ganska obehagligt. Som tur är finns det smakbryggor, med några enkla grepp i köket fungerar även ägg i vinsammanhang.

Vissa råvaror har en exceptionell förmåga att passa med vin och lyckas överbrygga svårigheterna för dem som fungerar sämre.
Några av dessa är salt, smör, olivolja, grädde, lagrad hårdost, stekt lök, svamp, vitlök och crème fraiche. En omelett av ägg är knepig att kombinera med vin. Addera lök, grädde och svamp och vips så passar omeletten alldeles utmärkt till rött eller vitt vin.

Likaså kan äggröran med lite extra grädde och tryffel plötsligt bli hur vinvänlig som helst. Eller det stekta ägget som med smör i pannan och lite lök vid sidan passar till ett lättare rött vin.
Ägg Benedict serveras med fördel till vin. De förlorade äggen har sällskap av rostat bröd, skinka och hollandaise, en utmärkt smakbrygga mellan ägg och vin.
Frittata, den äggbaserade italienska rätten, blir otroligt god till vitt vin när den fylls med smakrik hårdost och lite örter.

Tre dryckestips till ägg

  • 2010 Antè Barbera d–Asti, Italien, 32335, 91 kr
    Friskt av blåbär, bigarråer och salmiak, den livliga syran och mjuka helheten gör sig utmärkt till svamp­omelett.
  • 2011 Torricella, Italien, 7179, 141 kr
    Lyxigt vitt av druvan chardonnay, inslag av mogen gul frukt, frisk syra och rostade ekfat. Passar frittata fylld med smakrik ost.
  • Sleepy Bulldog Pale Ale, Sverige, 89923, 17:60 kr
    Öl som smakar toppen till mat, prova till ägg Benedict, men byt skinkan mot rökt lax och denna aromatiska ale passar perfekt.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.