Lyckade lokala druvor
Foto: Colourbox
På menyn dryck

Lyckade lokala druvor

Vermentino, aglianico, mencía – det finns många spännande druvor att upptäcka. En hel del har hittat till Systembolagets hyllor.

Publicerad 2 mars 2018

Det finns hundratals olika druvor som används till att producera vin, men det är bara några få som dominerar vinindustrin.

2015 Core Monte­vetrano, Italien, 95385, 149 kr. Muskulöst av druvan aglia­nico. Plommon, bergamott och lagerblad. Till smakrik kötträtt.

Cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, syrah, chardonnay och sauvignon blanc är namn som klingar välkänt för de flesta. Druvor med stor spridning över världen och med förmågan att passa olika klimat. Utöver dessa finns druvor som är lokalt förankrade, inhemska sorter som i generationer har använts till att framställa det lokala vinet. Druvor som rotat sig på platsen och som bidrar till att skapa mångfald i vinvärlden.

2016 Héritages Côtes du Rhône Blanc, Frankrike, 2866, 99 kr. Fruktstint och kryddigt med Grenache blanc, clairette och bourboulenc.

Intresset för dessa är numera stort, förmodligen beror det på ökat vinintresse hos konsumenterna. Man är nyfiken på olika ursprung och många vill uppleva nya smaker.

2015 Madai Origen Mencía, Spanien, 2276, 99 kr. Mencía, en druva med säregen karaktär. Körsbär, dragon och tallbarr.

Systembolaget erbjuder viner som innehåller clairette, bourboulenc, vermentino, aglianico, mencía och nerello mascalese, spännande druvor som överraskar i glaset. I länder som Italien och Spanien har man lyckats bevara många inhemska druvor, de blandas med internationellt kända sorter eller klarar sig utmärkt på egen hand.
Storheten med att bevara druvtraditionen är att vinerna passar fantastiskt till den lokala maten. Kombinationer med mat och dryck har fått utvecklas under mycket lång tid.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här