Prisvärd vardagslyx
Prisvärda vardagsviner, visst finns de! Foto: Istockphoto
På menyn dryck

Prisvärd vardagslyx

Rättframma budgetviner som ger fredagsmiddagen en guldkant – visst finns de på hyllorna! Vi vet vilka som håller måttet.

Publicerad 29 januari 2018 Kommentera

 

2016 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Organic, 2433, 79 kr. Törstsläckare med piggelin, nektarin och verbena bland smakerna. Fisk och skaldjur passar till.

Alkohol lyfter smakerna i maten, kombinationen mellan mat och vin är det som imponerar mest. Framför allt för att vinet saknar den sötma som många alkoholfria alternativ, undantag vatten, bjuder på.
Vinets sammansättning av friskt, fruktigt och torrt gör att det passar till det vi stoppar i oss. Vitt till fisk och grönt, rött till fågel och kött, däremellan finns rosé. Generella regler som förändras när trendvindarna blåser.

2016 Claude Val Rouge, Frankrike, 32153, 65 kr.Stramt, rött vin som bjuder på svarta vinbär, blåbär och lagerblad med salvia i eftersmaken.

Storheten med vin är inte bara den praktiska funktionen, även den sociala.
Ett glas vin är festligt till måltiden. Känslan av lyx är välbehövlig när ljusets högtider är över och mörkret smyger sig inpå knuten.
Det behöver inte kosta mycket, till vardagsmiddagen passar rättframma viner som tilltalar både plånbok och smak. Det är viner som understryker maten snarare än möter den med full kraft.

2010 Viña Albali Gran Reserva, Spanien, 2788, 79 kr. Trotjänare med mognad. Läckert av bigarråer, anis, ceder, mjölkchoklad och vanilj.

Bland budgetalternativen under 80 kronor erbjuder Systembolaget en djungel av viner av varierande kvalitet, högt och lågt blandas på hyllorna.
Tänk på att många viner mår bra av att hällas i karaff före servering, lite extra syresättning gör gott för både vitt och rött. Serveringstemperaturen är viktig för upplevelsen.Generellt gäller 15°C för röda viner och 10°C för vita.

Fråga om jobbet.
137
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här