Rättframma budgetviner som ger fredagsmiddagen en guldkant – visst finns de på hyllorna! Vi vet vilka som håller måttet.
Alkohol lyfter smakerna i maten, kombinationen mellan mat och vin är det som imponerar mest. Framför allt för att vinet saknar den sötma som många alkoholfria alternativ, undantag vatten, bjuder på.
Vinets sammansättning av friskt, fruktigt och torrt gör att det passar till det vi stoppar i oss. Vitt till fisk och grönt, rött till fågel och kött, däremellan finns rosé. Generella regler som förändras när trendvindarna blåser.
Storheten med vin är inte bara den praktiska funktionen, även den sociala.
Ett glas vin är festligt till måltiden. Känslan av lyx är välbehövlig när ljusets högtider är över och mörkret smyger sig inpå knuten.
Det behöver inte kosta mycket, till vardagsmiddagen passar rättframma viner som tilltalar både plånbok och smak. Det är viner som understryker maten snarare än möter den med full kraft.
Bland budgetalternativen under 80 kronor erbjuder Systembolaget en djungel av viner av varierande kvalitet, högt och lågt blandas på hyllorna.
Tänk på att många viner mår bra av att hällas i karaff före servering, lite extra syresättning gör gott för både vitt och rött. Serveringstemperaturen är viktig för upplevelsen.Generellt gäller 15°C för röda viner och 10°C för vita.