Louises gäster drar upp tempot
Louise tycker inte att stress är ett stort problem i det vardagliga arbetet. Foto: Pernille Tofte
På jobbet Stress
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Louises gäster drar upp tempot

Positiv stress behöver inte vara fel, säger baristan Louise Olsson på kafé Ritazza. Hon jobbar på Sveriges kanske stressigaste plats.

Publicerad 21 oktober 2014

Få platser är lika oharmoniska som Stockholms centralstation. Jäktade resenärer trängs med turister och människor som mest vill ha tak över huvudet en stund. Här ligger också kaféet Ritazza där baristan Louise Olsson jobbar. Det ständiga genomflödet av människor håller tempot uppe.
– Den första ruschen brukar komma vid fem på morgonen när vi öppnar. Den sista brukar börja runt tre på eftermiddagen och hålla i sig till runt sju, säger Louise.

De är alltid minst tre som jobbar. Färre hade varit svårt.
– Eftersom vi serverar alkohol så måste vi hålla koll på överservering också.
Många av gästerna har en tid att passa. Det händer att folk poängterar hur bråttom de har.
– Det är en stressfaktor men vi jobbar så snabbt vi kan. Det tar den tid det tar. Att göra en kaffe med kaffemaskinen tar alltid minst en minut. Är någon missnöjd med det får de pengarna tillbaka eller byta till något som går snabbare.

Stressade gäster kan också bli lite otrevliga, berättar Louise. Med tiden har hon lärt sig hantera det, men när hon var yngre kunde hon bli ledsen.
Louise är skiftledare. Det innebär att hon ska hantera leveranser, beställningar, fylla sjukluckor och planera passen. Men det är inte lätt. Strul i tågtrafiken kan få stora konsekvenser.  
– Helt plötsligt kan det vara massor av folk. Men då är det bara att göra sitt bästa. Folk brukar faktiskt vara rätt glada. De kanske är arga på SJ, men inte på oss.

En vinter med inställda tåg var de som mest åtta personer inne och arbetade samtidigt. Louise säger att de där »undantagsdagarna« ofta är väldigt roliga.
–Det är jätteroligt att jobba när det peakar så där. Alla tycker det. Då lägger man i en högväxel och bara kör. Det blir en positiv stress.
Louise tycker inte att stress är ett stort problem i det vardagliga arbetet. Det gäller att ligga steget före och att hålla huvudet kallt.
– Inget går fortare för att man springer. Det är bättre att vara ­effektiv än att vara snabb.

Visst händer det att hon är helt slut efter ett arbetspass. Det är oftast dagar när något har strulat, som leveranser på fel tider som gör att de halkar efter hela dagen.
– Men generellt är jag rätt pigg. Jag gillar när det är ett jämnt kaos, då är det bara att köra.

Plus och minus på Ritazza

+ Roligt att jobba för fullt när det blir en anstormning av gäster.

Tågstrul är omöjliga att planera in. Stressade gäster kan vara lite otrevliga ibland.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.