Lagarbete får Babette att blomma upp
Babette Sjölander. Foto: Julia Sjöberg
Porträttet BABETTE SJÖLANDER

Lagarbete får Babette att blomma upp

Partiledarval, konferenser och mässor. Floristen Babette Sjölander gör Gothia Towers och Svenska Mässans olika event till rena blomster­arrangemangen!

Publicerad 9 juni 2022
Babette Sjölander. Foto: Julia Sjöberg

När Magdalena Andersson valdes till Socialdemokraternas parti­ledare i vintras var det floristen Babette Sjölander och kollegorna på Gothia Towers i Göteborg som hade klätt salen ­i röda rosor. Några år tidigare dekorerade hon prins Carl Philips och Sofias bröllop med pioner, rosor och nejlikor.

Hur var det?
– Det var jättehäftigt att jobba i den miljön – på slottet! Och att få jobba med Sveriges floristelit – alla mina florist­idoler! Det är sällan man får göra så maffiga arbeten. Vi hade särskilda snickare till hjälp, eftersom man inte kan smälla upp saker hur som helst ­i den gamla slottskyrkan.
Då vi inte kunde väta stickmassan till blommorna i växtväggen, fick vi sätta alla snitt­blommor i små vattenrör. Jag tror vi fyllde ungefär 50 000 stycken.
Kungen och drottningen besökte oss under arbetet och vi fick en skymt av både brudparet och resten av kunga­familjen. Tänk att vara del av ett så historiskt event. Ett arrangemang som skulle skådas av hela världen och direktsändas i tv. Den upplevelsen kommer jag bära med mig resten av livet.

Förutom mina fyra floristkollegor har jag flera hundra kollegor till.

Året efter bytte du från jobbet i en blomster­butik till Svenska Mässan och Gothia Towers. Var det uppdraget på kungliga bröllopet som inspirerade?
– Ja, absolut. Prinsbröllopet gjorde mig sugen på att jobba mer med stora event. Det är inte så vanligt i butik. På Gothia jobbar vi i större skala och sköter alla planteringarna ute, kör lift och beskär träd och så. Men framför allt insåg jag att jag trivs i team, att tillhöra ett större sammanhang. Det älskar jag här: Förutom mina fyra floristkollegor har jag flera hundra kollegor till.

När jobbar du med dem som inte är florister?
– Till exempel när ett företag hyrde hela hotellet och beställde 1 200 buketter – en till varje rum. Som tur var kunde housekeeping hjälpa oss att ställa ut dem. Vi samarbetar med alla i huset.
När vi inte kan bemanna blombutiken i entrén kan kunderna betala i receptionen. Snickarna hjälper oss att bygga dekor, som en brudbåge till bröllopsmässan – vi kan få precis det vi vill ha! Sedan ser ljussättarna till att dekorationerna syns på scen.
Det är en ynnest att jobba med alla proffs. Det är en magisk stämning inför ett stort event. Alla gör det där lilla extra. Den energin smittar av sig.

Jag tycker om när vi har ett tema att förhålla oss till.

Babettes yrkesbana

  • Blev florist 2012, innan dess speditör på ett lager.
  • Arbetar som florist och dekoratör på Gothia Towers och Svenska Mässan sedan 2016.
  • Tog mästarbrev 2021. »Det är ett kvitto på att jag kan hantverket.«

Vad är roligast på jobbet?
– När vi bygger upp olika miljöer på hotellet. Vi har en stor scen som vi bygger upp inför högtider som jul, påsk och halloween. De utländska turisterna gillar midsommar – så då går vi loss på midsommarstänger.

Jag tycker om när vi har ett tema att förhålla oss till. Till exempel en färg som ska passa ett företags logga. Bokmässan är riktigt rolig, den har mycket scendekor. Dessutom är det roligt att den syns i media.

Ni jobbar ju mycket med event, mässor och konferenser. Hur har pandemin påverkat er?
– Vi har fått dra ner på inköp och mest ta hand om den vardagliga skötseln. Vi har omkring 700 växter inne och kanske 150 krukor ute.
Jag har längtat efter att allt ska komma i gång. Att känna pulsen inför ett stort evenemang. För jag har världens roligaste jobb.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här